úterý 23. června 2020

Mapa oblastí infikovaných klíšťat

Mapy zobrazují procenta pozitivních klíšťat ze všech klíšťat testovaných. Mapa aktivity klíšťat na území České republiky. Připravili jsme pro vás interaktivní mapu s výskyty infikovaných klíšťat.


Zobrazená data pocházejí z více než 12 . Mapa zobrazuje prostorové rozmístění velikosti rizika onemocnění klíšťovou encefalitidou. Míra rizika je vyjádřena v šesti stupních, které jsou na mapě vyjádřeny .

Odborníci z Karlovy univerzity připravili mapu míst, kde klíšťata hrozí. Jan Kolář, vedoucí týmu, který . Mezi onemocnění, která jsou přenášena infikovanými klíšťaty , patří také klíšťová. Zkoumání probíhalo na principu terénního sběru dat a průzkumu oblastí na různých . Na oblasti s největším rizikem výskytu teď nově . Klíšťovou encefalitidou a Lymeskou boreliózou. Oblast Beskyd patří k relativně bezpečné oblasti , kde dosud nebylo.


K rizikovým oblastem s možností přisátí infikovaných klíšťat patří v kraji zejména lokality na . R, Německo, Rakousko,.

Endemické oblasti sahají od východní Francie po asijský Dálný východ a od . Nízké procento infikovaných klíšťat zjištěné v obou případech indikuje, že i. Z mapy vyhodnocení oblastí zvýšeného cestovního ruchu vyplývá, že velká část . V horských oblastech je tato dynamika jiná, během léta je zde výskyt klíšťat. Procento infikovaných klíšťat je nejvyšší v jižních Čechách v okolí Českých . Publikované mapy lze tedy brát jako vodítko, ovšem neznamená to, že bychom se, v případě vstupu do oblastí s nižším rizikem výskytu infikovaných klíšťat , . V ČR existují oblasti s vysokým i nízkým výskytem infikovaných klíšťat. Období výskytu klíšťové encefalitidy bývá od začátku léta do pozdního podzimu.


Klíště se zpravidla nakazí již ve svém . Klíšťata začala být aktivní už počátkem dubna. V některých oblastech Česka stojí zvýšená aktivita klíšťat za vyšším počtem hospitalizovaných . Podívejte se na mapu výskytu. Mapa výskytu klíšťové encefalitidy.


Potenciálnímu přenosu infekce od infikovaných klíšťat lze zabránit pouze pečlivou. Poté, co se přenesou na hostitele, lezou do těch oblastí kůže, kde je srst nejřidší. Infikovaná klíšťata v Praze: Kde se jich nachází nejvíce?


Ve smyslu plošného pokrytí území se infikovaná klíšťata vyskytují nejvíc u. Ve skutečnosti se s infikovaným klíštětem u nás můžete setkat téměř kdekoli.

Výsledkem by měla být mapa přehledně podávající informace .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky