Součástí údržby těchto ovocných tvarů je pravidelný řez a zejména pravidelný letní řez , . V prvních letech po vysazení u švestek, slív, renklód i mirabelek stejně jako u ostatních ovocných druhů používáme výchovný řez. Stejně tak, jak budete prořezávat a udržovat slivoně, můžete i mirabelky a renklódy. Slivoně jsou ovocné stromy bujného růstu.
Letní řez má také brzdící účinek na celkový růst stromů a za určitých okolností. Během vegetace s výhodou použijeme letní řez k zakráčení zahušťujících . Obecně shrnuto platí, že. Důležitý je zde řez letní prováděný koncem května nebo začátkem června.
Mezi slivoně řadíme švestky, pološvestky, slívy, renklódy a mirabelky. Při jarní výsadbě provedeme základní řez (viz. odstavec Řez ), při podzimní výsadbě . Velké kulovité plody různých barev, kyselá slupka jde dobře loupat, dužnina jde dobře od pecky. Odolný mrazu, brzy kvete, má malé kulaté . Koruny s nepatrovým uspořádáním ramen se dožívají vyššího věku. Výchovný řez ukončujeme zpravidla ve 3-4. Konkurenční výhony, které se v prvních . Někdy bývají letní vedra a sucha dost nekompromisní.
V létě tvarujeme živé ploty a to zásahem do mladého letošního dřeva. Renklódy = je nutný . Do vyšších poloh jsou hrušně méně vhodné, pouze některé letní odrůdy. Jde o dvoudomou rez , mezihostitelem je jalovec chvojka, na kterém přezimuje. Je nutné využívat letní řez. V případě objednávky stromků . Většinou zůstane malý čípek letorostu, z něhož se později tvoří nové vlky.
Rakovského, Paviot, . Wangenheimova švestka, zelené renklody a durancie jsou jako semenáče. Pokud jsme stromky sázeli na podzim, první řez bude následující jaro, pokud na . Sklízíme pozdně zrající višně, ranější švestky, pološvestky, renklódy , slívy. Pokračujeme v řezu peckovin a provádíme letní řez u jádrovin. V letech s nižší úrodou stromy více narůstají, a pokud vynecháte letní řez , vytvoří nadměrně dlouhé jednoleté výhony, které dosahují délky . Letní řez a zaštipování - slabé letorosty - ukončily svůj růst (přeměna v terminál u švestek (!) renklódy tvoří přirozeně spíše kotlovitý (dutý) tvar koruny.
Všeobecný návod platný pro kategorii : Švestky a renklódy. Správné metodě řezu se bohužel příliš často připisuje přehnaný význam pro výši sklizně. Paní Hrabinová, nevím, jestli to elektronické medium trochu nepřeceňujete.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.