středa 28. června 2017

Macešky prezimovani

I pro macešky platí neúprosné pravidlo nepřímé úměrnosti: čím větší květy, tím jich mají méně. Sametové květy macešky kvetou velkou část roku, příjemně voní a vyskytují se v mnoha odstínech i barevných kombinací. Zkontrolujte i listy, aby nebyly napadeny škůdci. Vybírat můžete macešky s květy obřími, středními nebo malými v nejrůznějších odstínech.


A možná vás k pěstování macešek přiměje i fakt, že jde o léčivku. Pro pěstování macešek v truhlíku se hodí např. Zemina pro pokojové rostliny: ta je vhodná také pro pěstování kvetoucích i stále zelených pokojových rostlin a . Kromě velkokvěté macešky zahradní si v posledních letech získala oblibu i maceška růžkatá (Viola cornuta), opět v mnoha odrůdách. Maceška : dvouletka i trvalka. Hitem posledních let jsou mimořádně okouzlující převislé macešky.


Mezi maceškami nalezneme jak odrůdy, které výborně přečkají i tuhou zimu, . Na jaře vám v zahradě opět krásně . Drobnokvěté macešky se perfektně hodí pro výsadbu do nádob na okenní. Rostliny pak přezimují a potěší vás i během jara, kdy se skvěle . Nejčastěji se setkáváme s maceškou velkokvětou (Viola x wittrockiana), ale své příznivce má i mnohem . Pokud si je chcete předpěstovat sami, s výsevem . Pokud rostliny pěstujeme v nádobách, doporučuje se na dno umístit drenážní vrstvu a macešky. Při pěstování v květináčích je možné zasít macešky uvnitř, i když je to trochu výzvou: semena sejte v uzavřených prostorech až týdnů . I když považujeme macešky za jedny z nejdůležitějších rostlin kvetoucích na jaře, minimacešky kvetou, na rozdíl od velkokvětých druhů, často i . Výsev se provádí v červnu až červenci do pařeniště, truhlíků nebo na pečlivě připravený výsevný záhonek. A pěstovat macešky je snadné. Nápadně velké barevné květy připomínají květ macešky.


Celoročně vyžadují světlé stanoviště bez poledního úpalu. Nemají výrazné období klidu. Záleží na vaší libosti. Pověstná je maceška jako rostlina na hroby.


Rané macešky kvetou již na podzim, i když hlavní doba kvetení spadá až do jara. Květy mají menší, rostliny méně kompaktní. Skupinu Cool Wave Fje potřeba ošetřovat morforegulačními látkami minimálně – při chladném . Pěstování je jinak stejné jako u klasických hybridních macešek. Začíná se maceškami pro podzimní prodej.


Originální název: Viola. Zobrazeno v: Květiny. Sazenice se pěstují tak, aby rostliny začaly kvést již na podzim nebo na jaře, kdy pak kvetou často až do konce července. Kvetou hlavně na jaře, od dubna do června.


Violka zahradní neboli maceška zahradní (Viola × wittrockiana) je jednoletá ( nebo ozimá) až dvouletá bylina z čeledi violkovité (Violaceae). Velmi často se využívají i ve výsadbě na hřbitovech. Rostou do výšky přibližně cm.


Tento pin a mnoho dalšího naleznete na nástěnce Pansy Love uživatele My Painted Garden.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky