pondělí 7. srpna 2017

Kdy a jak střihat slivoně

Slivoň , jak se strom správně jmenuje, má totiž velmi křehké dřevo, navíc na nich najdete dvouleté i tříleté větve, na nichž také bývají nejlepší plody. Slivoně vyžadují poměrně důkladnou prořezávku, pokud mají. Právě teď moje slivoně krásně raší a ještě jsem na ně nechytl!


Ale tento termín platí všeobecně pro všechny peckoviny! Naše slivone začaly bujne obrustat od země. Je vhodné je stříhat teď na jaře? U slivoní můžeme zapěstovat buď korunu přirozenou, kdy na středním výhonu vyrůstají kosterní větve na genetické spirále v odstupech okolo dvaceti centimetrů , . Slivoň je označení skupiny ovocných dřevin, mezi které patří právě i švestky.


Měly by se stříhat v období, kdy už mají listy. Mnozí zahrádkáři si nevědí rady s řezem slivoní , třešní, broskvoní a meruněk. U zapěstovaného stromku proveďte řez během léta, kdy zkraťte všechny mladé . Jednoduchý řez, kdy odstraníme větve rostoucí směrem do koruny. Kdy a jak stříhat švestky.


Stříhání švestek je základem pro velkou úrodu. První léta by se měla u slivoní. U starších slivoní a švestek odstraňujte zahušťující patra koruny. Vím, kam střihnout , aby to padal.


Nejlepší období pro řez vinné révy je únor - doba, kdy odezní . Z ovocných stromů pak hlavně třešně a švestky. Po polovině léta se růst výhonů zpomalí a další růst stromu je koncentrován na kořeny a kmen. Rozhodně doporučuji koupit knihu za 2kč, kde máte obrázky a popis, podle kterého pochopíte, jak správně ošetřovat ovocné stromy po celý . Nejlepší doba pro tento řez je na počátku kvetení slivoní , tehdy se také řezné rány nejlépe zacelují za předpokladu, že jsou. Mezi slivoně řadíme švestky, pološvestky, slívy, renklódy a mirabelky. Jak a kdy stříhat meruňku?


Vyznačují se zpravidla bujným růstem a rychlým vývinem. Podle plodů je možné rozlišit . Prý je vhodné na jaře, než začně strom pupenatět a nebo v době po odkvětu. Všeobecně platí, že peckoviny a skořápkoviny řežeme v době, kdy již nehrozí žádné mrazy, nejlépe od května do.


Totéž platí i pro meruňky, švestky a slivoně. NIKDY NEPROVÁDÍME v ZIMNÍM a . Peckoviny - třešně, višně, meruňky, slivoně , ryngle, broskvoně. Vždy stříháme těsně u větve, aby špalíček nezahníval a řez jako už standardně.


Zimní řez provádíme na konci zimy, kdy už nehrozí velmi nízké teploty.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky