pondělí 3. února 2020

Kvetiny vhodné na hroby

Každý, kdo má na své zahradě skalku , dobře ví, že rozkvetlá skalka. Jako první se objevují krásné sluníčkovité květy hlaváčků jarních (Adonis vernalis). Výstavba skalky , její osázení a dotváření do podoby, která má zajistit. Zatímco založení skalky je vhodné na podzim, její osazování necháme na jaro.


Na vhodných stanovištích může zplanět.

V rozlehlých skalkách se skvěle hodí do míst mezi nášlapnými kameny (tzv. šlapáky). Dorůstá do výšky až 10. Gypsophila Péče a pěstování Šateru Šater je trvalka, která kvete jemnými bílými květy. Je vhodné jej kombinovat ostatními . A do jaké skalky je vhodný ? Má rád hlavně slunečné a polostinné místa.


Dalším druhem skalničky, která vám udělá nádherně husté polštáře je . Například do modrého, bílého či růžového?

Dále si ujasněte, zda chcete skalku jarní, letní či podzimní – tedy s rostlinami, které kvetou v určité . Do štěrbin, které vznikly v zídce, je třeba nasypat vlhkou zeminu a vysadit rostliny. Do slunečních zídek jsou vhodné zejména suchomilné . Raritou se stávají až v prostředí, kde pro ně nejsou vhodné klimatické podmínky. A právě to je princip skalek a pěstování skalniček.


Její největší ozdobou jsou květy sestavené do bohatých hroznů. Do této „ skalky “ si pak zahrádkář zasadí často i vzácné a drahé rostliny,. Skalka (lat. alpinum) je upravená část zahrady nebo parku napodobující horskou nebo skalní kompozici. Dle vkusu a vhodnosti skalky k zahradě můžeme mít . Nezapomeňte vysadit i drobné cibuloviny, které brzy na jaře prosvětlí skalku svým nádhernými květy (sněženky, modřence, bledule a šafrán).


Používají se do skalek , stinných záhonů, větších květináčů a mís, velmi vhodné jsou pro skupinové výsadby, vyšší druhy jsou vhodné k řezu. Rostlina se rozmnožuje celkem . Vhodná je do skulin suchých zdí, na vrcholy zdí, do skalek i na . Vyšší turany pro trvalkové záhony, nízké odrůdy do skalky. Netvrdíme, že jaro je nejlepší čas pro založení skalky , ale kdo to nestihl na podzim, může s tím klidně začít.


Inspirujte se: Barevné a voňavé rostliny do truhlíků.

Sledujte náročnost na zálivku a vhodné stanoviště. Alespoň ne ze začátku, než se nám jednotlivé rostliny řádně rozrostou. Později už bude možné umístit na vhodné místo do stínu již vzrostlých .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky