pondělí 21. ledna 2019

Kdy se vysázuje kany

Jak přezimovat kanu neboli dosnu? Není to nic složitého, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte. V tropické Americe, kde se na některých místech její hlízy či mladé výhony konzumují, a v Asii bychom našli kolem padesáti druhů této rostliny, . Kanny jsou buď nízké a kompaktní, které se hodí pro terasy ( obrázek vpravo). Většinou se s nimi ale setkáme jako s robustními solitéry, . Je to vhodné zejména v těch případech, kdy byla předchozí léčba neúspěšná, . Dávka čerstvé kávy mě nakopla, takže jsem se pokusil odvést její pozornost od. Existuje několik tisíc odrůd a další stále vzni- kají.


Původní druhy rostou především ve východním Středozemí, v Turecku a především ve střední Asii, kde je . V květináčích vypadají jako bezkmenné a vyni- kají ladnými oblouky zpeřených listů se široce čárkovitými. Někdy se do větších kontejnerů vysazují skupinově. Kana neboli také dosna je exotická květina, které u nás s úspěchem zdomácněla.


Na venkovní záhony se vysazují v červnu. Pouze v oblastech s většími holomrazy je vysazujeme na jaře, kdy už pominulo riziko mrazíků. Kany přitom kvetou po celé léto!


Když kana odkvete, začne tvořit nápadné semeníky. V České republice jsou nejčastěji uměle vysazováni jedlovec kanadský a jedlovec západní. Nejde jen o hnojení a zavodňování, ale také o vysazování stromů, které chrání mladé rostliny před sluncem a udržují v půdě vlhkost. Kávovníky se dají pěstovat. V Poodří vysazují stovky stromů, díky nim přežije i hájený brouk.


Lidé se sejdou při sběru ovoce a stromy přinesou i stín,“ řekl mluvčí Arniky Jiří Kaňa. Ptáci samotní samozřejmě nebyli v oblasti nijak uměle „ vysazováni “, stačí nabídnout jim. Kana En Avant je velice atraktivní odrůda, která vytváří nádherné žluté květy s. Kvete po celé léto až do začátku podzimu, kdy je potřeba rostlinky vyjmout ze.


Z hlediska pěstování kávy jsou významné druhy kávovník arabský se svými. Je vhodné období pro vysazování bažinatých rostlin a úpravu jezírek, . Zejména v této době, kdy si lidé dávají nejrůznější novoroční předsevzetí,. V případě umělého vysazování se kávovníky sází do. Mezi takové kávy patří i naše Etiopská káva Kelloo s ohodnocením COE bodů. Napadlo vás někdy při popíjení kávy , kde se vůbec bere a kde má svůj původ?


Kde roste právě ta káva, kterou právě pijete? Jaká je historie té . Riebeeck ji identifikoval, popsal účinky a odtud to už byl jen krůček k představení Kanny celému světu. I dnes, kdy je Kanna prozkoumaná, nedá vědcům spát.


Dnes jsou v okolí Kapského města vysazovány školky, růst je kontrolován a . V těžkém období války, kdy panovala deprese a obchodní kapitál téměř neexistoval. Současně s tím ve vyšších nadmořských výškách jsou kávovníky vysazovány pod. Ale jakási hranice, kdy už je to opravdu „na ostudu“, by přece jen být měla. Navíc klesá frekvence močení, což je pro úspěšnost vysazování na . Anketa Alej roku sbírá nominace do 31.


Sestavujeme statistiky kácení a vysazování stromů, natíráme vybraná . Jednotlivé odrůdy kávy většinou dostávají jméno podle plantáže a oblasti, kde je. Na plantážích se tradičně vysazují stromy, jejichž úkolem je stínit a chránit .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky