středa 25. července 2018

Kdoulovec využití

Některé druhy jsou pěstovány jako okrasné rostliny ozdobné květem. Využití malvic kdoulovce. Je to strom či keř s podobnými, pouze většími a lehce ochmýřenými plody.


Jejich využití v domácnosti je . Kdoulovec je botanicky příbuzný s kdouloní obecnou.

Kromě oblíbených jablek a hrušek můžeme stále sbírat i méně obvyklé podzimní plody. Pojďme spolu ochutnat kdoule a kdoulovec. Pravděpodobně jste už o nich. V zahradách a parcích nejčastěji narazíte na kdoulovec japonský (C. japonica), lahvicovitý (C. speciosa) a jejich křížence kdoulovce nádherného . Ostatní: Plody jsou vonné a mají podobné využití jako kdoule.


Jsou hladké, malé a kulovité. Kvetení: březen až duben.

Vonné plody mají obdobné využití jako plody kdouloně. Zcela zralé kdoule zbavíme jádřinců, rozemeleme je nebo . Mám kdoulovec v zahradě a musím ho hodně usměrňovat stříháním. Loni jsemz něj dělala zkušebně marmeládu a musím říci, že je vynikající a . Chaenomeles japonica. Do Evropy byl kdoulovec přivezen z Japonska někdy na počátku 19. Zajímavé jsou hlavně růžovočervené květy objevující se v období od dubna do května a později plody - žluté jablku podobné malvice.


Ty jsou trpké, jejich využití je . Keř je ozdobný především výraznými květy. Vysazuje se velice často do . Vhodné použití: Má všestranné využití. Listy: vejčité střídavé okraje . Pěstuje se zejména pro své velké jedlé plody bohaté na vitamín C. Má vyšší obsah vitamínu C než citron.


Ačkoliv kdoule i kdoulovec vypadají téměř stejně, přeci jen mezi nimi rozdíl je. Výstava Zubři představuje největšího kopytníka Evropy zubra evropského (Bos bonasus), jehož návrat do české krajiny je jedním z aktuálních témat ochrany .

Nároky, význam, využití : Půda: snáší jakoukoli půdu ale nesnesou silně vápenatou . Tradiční, lidové využití. Lidově byl kdoulovec doporučován při léčbě zánětlivých onemocnění, a to díky svým protizánětlivým (antiflogistickým) účinkům. Na jaře má přenádherné květy a na podzim rodí malé, za to úžasně . Na podzim vytvoří menší .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky