čtvrtek 12. července 2018

Kdy je zralá špagetová dýně

Kdy je vhodná doba na předjarní a zimní prořez ovocných stromů? Nejnáročnější na načasování prořezu jsou ořešáky. Optimální dobou pro řez opadavých stromů je polovina léta.


V této době lze řezat břízy a javory, které na jaře sají mízu, a také kaštany a ořešáky , které jsou náchylné na klejotok. To platí i pro třešně a švestky, které je také vhodné řezat v polovině léta. Víte, kdy vysévat ředkvičky?


Kdy je možné,a jak šetrně ořezat jednu stranu jeho koruny? Vhodná doba prořezu je závislá na druhu stromu či keře, ale i na dalších. Potřebujete poradit s pěstováním, množením, řezem stromů a jinými zahrádkářskými pracemi? Otázka: Nestihl jsem jarní řez ořešáku a rád bych ho trochu ořezal. PROŘEZ OŘEŠÁKU Prosím o radu, kdy je vhodná doba pro odstranění . Výjimkou jsou stromy s intenzivním mízním tokem (břízy, javory, třešně, ořešáky … ) – pro jejich řez je vhodnější konec léta, kdy tok mízy naopak . Máme na výběr dva termíny vhodné pro řez - v pozdním jaru v době těsně před květem.


Skořápkoviny - mandloně, ořešáky , lísky. Pěstební opatření: redukce koruny v rozsahu, kdy lze ještě. Pokud by byl řez možný, zajímalo by mne kdy je nejlepší ho uskutečnit, aby strom trpěl.


Ideální doba pro řez ořešáku je konec června až září. Vzhledem k tomu, že jej lidstvo vysazuje již od doby kamenné, je velice . Je to doba , kdy je ořešák ve vegetační fázi postupného narašení. V první fázi rašení se provádí řez mladých výhonků, která mají v průměru od 3 . O úspěšném pěstování ořešáků na prvním místě rozhoduji vhodné. Teprve nedávno, kdy se u nás začal ořešák královský rozmnožovat. Jednotlivé ovocné plodiny mají velmi často rozdílné nároky na řez.


Všeobecně platí, že peckoviny a skořápkoviny řežeme v době , kdy již nehrozí. Koncem srpna nastává nejvhodnější doba pro řez ořešáku. V době , kdy se u ostatních stromů provádí zimní řez, totiž ořešák silně „krvácí - ztrácí z řezných. Pro vyhřívání volných ploch jsou vhodné především slaněné sedmižilové kabely. Jestliže očekáváme nadúrodu ovoce, je vhodné provést během června.


Nejvhodnější doba jejich řezu je v období, kdy už přešly silné mrazy, tzn. Vyjímkou jsou stromy s velmi intenzivním mízním tokem, jako jsou břízy , třešně, javory a ořešáky. Ty by se měly řezat koncem léta, kdy již tok mízy slábne. Kresba ořechu při radiálním nebo tangenciálním řezu působí velmi dekorativním dojmem.


Juglans regia – z lat. Ořešák královský, resp.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky