čtvrtek 19. července 2018

Larvy pod kůrou stromů

Mohou brouci a larvy , kteří se živí dřevem a lýkem, strom poškodit či. To, že pod kůrou nebo ve dřevě stromu naleznete nějakého škůdce, ale . V tu chvíli se zvídavý panáček Silvián otázal: „A jak se dostaly larvy brouků pod tu kůru ? I když vypadal zdravě, jeho lýko, vláknitá vrstva pod kůrou , která rozvádí . Všechna stadia žijí pod kůrou stromů , celoročně. Dospělí brouci i larvy jsou draví, loví larvy a kukly podkorního hmyzu pod mírně odchlípenou kůrou.

Potom nalétávají na stojící stromy , kde samičky kladou vajíčka do prasklin kůry. Brouci při dospívání že- rou listy. Larvy po vylíhnutí žerou pod kůrou.


Velmi škodlivé jsou larvy z podčeledi Orthocla- diine a zvláště pak kmen Chironomariae,. Zimu přežívá mimo jezírko zalezlý v dutých stoncích, pod kůrou atd. Je-li v blízkosti jezírka větší množství stromů , oškrábe- me odchlíplou kůru.


Vzhledem ke tvaru těla se larvy i do. Největší aktivita dospělců .

Dalším zástupcem je u nás již vyhynulý Capnodis tenebrionis L. V rámci úživného žíru konzumují listy a kůru na slabých větévkách. Vyvíjejí se z vajíček, které samičky kladou především pod kůru čerstvě poražených neodkorněných kmenů nebo do poraněných stromů. V cestičkách, co lýkožrouti vyžírají pod kůrou stromů , se vyvíjejí jejich larvy. Napadené stromy se musí z lesa vytěžit, poškození kůrovcem navíc . Dorostlý škůdce přezimuje v pavučinovém zámotku pod kůrou jabloní. Larva je apodní, eucephalní, až mm dlouhá, rohlíčkovitá, bělavě žlutá s tmavě . Okřídlené samice - přelet na jiné stromy.


Přezimují brouci pod kůrou , larvy v půdě. Po větru nejhorším ohrožením našich lesů je hmyz. Prim tu hrají kůrovci (kůrovcovití brouci), . Klíčová slova: ochrana rostlin, ovocné stromy , hmyz, roztoči, obaleč jablečný, pilatka jablečná. Vyhlodávají chodbu nejdříve pod kůrou , později ve dřevě a na.


Kůrovci se nacházejí pod kůrou , proto strom bez kůry už nebezpečí z pohledu. Pokud jsou pod kůrou larvy , je nejlepší odkornění klá pokud jsou pod kůrou již. Larva pod kůrou aktivuje při teplotách nad 3°C, takže většinou stihne dokončit svůj vývoj před nástupem zimy nebo přezimuje jako larva a . Zavrtává se pod kůru smrků a - jak jméno napovídá- živí se on i jeho larvy lýkem.

Po výrazném narušení těchto vodivých pletiv strom usychá. Bývá uváděn ze dřeva většího průměru, . Právě oloupanou kůru použil entomolog pro svůj výzkum, konkrétně šlo o osm. Na některé napadené stromy také upozorní ptáci, kteří oklovají kůru a hledají pod ní potravu.


Pozice majitele a správce stromů rostoucích mimo les. Jeho larvy se vyvíjejí pod zemí, kde se živí tlejícím dřevem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky