úterý 28. srpna 2018

Libeček předpěstování

Semena můžeme vysévat přímo nebo si můžeme předpěstovat sazenice. Nejvhodnějším obdobím pro výsev semen pro předpěstování sazenic je březen. Na pěstování je nenáročný a navíc na zahradě i za oknem vypadá moc pěkně. Poradíme, jak libeček pěstovat a jak ho využít při vaření. Rostliny lze pěstovat z předpěstované sadby a vyžadují vlhčí stanoviště.


Většinou nám ale postačí jedna až . Rostlina vyžaduje hlubokou, dobrou, propustnou půdu s dostatkem živin a dostatečnou vlhkost. Jak pěstovat libeček lékařský. Pěstování bylinek - jak předpěstovat. Levisticum officinale. Aby nám dobře rostl, vybereme mu vhodné stanoviště: slunce nebo polostín, . Množíme ho dělením starých trsů . Můžeme je přisypat i do omelety, salátové zálivky či smetanové omáčky, špetku přidáme i do míchaného salátu.


Nejstarší zmínky o pěstování libečku v Evropě pocházejí ze 12. Později se běžně pěstoval v zahrádkách a používal jako polévkové . Stonek-lodyha je dutý a bohatě rozvětvený. Intenzivně voní i první vyrašené jarní lístky a rozhodně je nezaměníte s jinou rostlinou. Libeček není náročný na umístění na záhonu ani na typu půdy.


Muže se používat vařený i syrový. Semena klíčí jen za té podmínky, že jsou z loňského . Mohutná, vytrvalá bylina s větvitými kořeny až 200cm vysoká. Lodyha je oblá, ryhovaná, nahoře větvená.


Listy jsou řapíkaté, peřenodílné . Samostatné pěstování – stanoviště. Potřebuje kyprou půdu, humózní s . Libeček je nejenom výborné polévkové koření, ale – jak napovídá jeho druhé. Nejůspěšnější je pěstování z předpěstovaných sazenic.


Libeček lékařský působí močopudně, proto je často součástí čajových směsí. Libeček patří mezi oblíbené rostliny, jež se využívají ve velké míře jako. Libeček můžete buď vyset ze semínek, nebo zasadit již předpěstované rostliny. Jsou ale i takové bylinky, které upřednostní stín nebo polostín, jako například máta, medvědí česnek, šťovík, kerblík nebo libeček.


Dostatek slunce naopak ocení . Libeček potřebuje půdu dobrou, hlubokou, s dostatkem vlhkosti a dostupných živin, asi jako cukrovka. Pro vysoký výnos kořenu je . Lichořeřišnici lze předpěstovat i doma v teple a sázet až koncem května na . Krkovičko, vyhoďte ho. Podle mne nemá smysl se s tím dále piplat, pokud to napadl nějaký neřád a vypadá opravdu . Při přípravě pokrmů mají čerstvé listy . Semena (velikost semen 2x4mm)vyséváme v březnu až dubnu do nádoby s propustným substrátem .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky