pondělí 13. ledna 2020

Květopas jahodovy

Jahody doplácejí na podivuhodný způsob rozmnožování tohoto nosatého brouka. Nevím si rady se zasycháním květů jahodníků. Další české názvy: květopas jahodový. Květopas jahodníkový.


Popis: Tmaví až černí 2-mm dlouzí brouci kladou svá vajíčka do květních poupat a následně nakusují i jejich stopky. Slovenský název: Kvetovka jahodová. Německý název: Erdbeerblütenstecher. Ochrana: Ošetření provádíme těsně před květem jahodníku.


Charakteristika škůdce. Insekticidní přípravek je. Nosatci jsou 2-mm dlouzí, . Jeho specialitou je to, že naklade vajíčka do poupat jahod.


Marně tak můžete přemítat nad tím, proč vám ta nádherná poupata jahodníku zasychají. Jahody jíme převážně v čerstvém stavu, často hned po sklizni, a tak je lepší jarní. DEN PRO TEBE: Jahody a květopas jahodníkový. Anthonomus rubi - květopas jahodový.


Jako ochrana před květopasem jahodníkovým poslouží i netkaná textilie, kterou jahody zakryjete. Stačil by čtverec ale i tak je to dobré. U květů jahod jsou žluté středy uvnitř černé. Udává se velikost 2-4mm. Tento drobný brouček (necelých mm) může ohlodávat rostliny a květy jahod.


Titulní stránka Animalia - živočichové Coleoptera - brouci Curculionidae - nosatcovití . These tiny weevils were present on all three different cistus in the garden. Strawberry blossom weevil (FG). Author, David Short from Windsor, UK. Je nejaka sance se ho jeste ted zbavit? Vsude ctu, ze postrik na srdicka uz pred kvetem.


Tesila jsem se na prvni urodu jahod a zatim to . Možná jste zaregistrovali, že pěstitelé hlásí dozrávání jahod. Někdy se objeví roztočík jahodový, květopas jahodový , plíseň, apod. Bílá čokoláda se spoustou kousků sušených jahod a výraznou jogurtově jahodovou chutí a vůní.


Velmi příjemná chuťová kombince nakyslého jogurtu, . Klárku ráno z pletí záhonu a sbírání jahod tak bolela záda, že málem nevstala z. Mandelinka bramborová, květopas jabloňový.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky