čtvrtek 2. dubna 2020

Lák na močáky

Množství nálevu připravíme podle potřeby. Všechny okurky propícháme vidličkou. Na takto připravené okurky nalijeme vlažný nálev a přikryjeme celofánem. Po dnech konzumujeme. Močáky vydrží dnů.


Můžeme je i propíchat nožem, aby jimi lák lépe prostupoval nebo je rozkrájet na . Kvašáky i lák z nich jsou oblíbenou letní pochoutkou, která v horku osvěží a . Sklenici dáme do větší misky, při kvašení lák ze sklenice utíká. Necháme kvasit v teple (postačí kuchyně) tak dní, okurky změní barvu do . Kvašáky, někdy také nazývané močáky , patří k oblíbeným letním pochoutkám. Navíc jsou nejen chutné, ale. Do hrnce nalijte vodu, . A že lidé umí naložit něco do octa a považovat to za “ močáky ”… Ne ne.


Lák musí být z převařené vody, sůl rozpuštěna v teplé vodě. Uzavřeme, ale nikoliv pevně a necháme v teple týden kvasit. Nálev se zabarví bíle a okurky náležitě voní.


Po týdnu můžeme jíst nebo uložit v . Jan Teimer, Brodek u Přerova. Rychlokvašky - recept: Okurky dobře omyjeme, vidličkou propícháme, naskládáme do kameninového hrnce nebo větší sklenice, proložíme koprem, zalijeme . Zalijeme studeným nálevem - na 1l vody 4dkg soli – nálev musí být až po vrch aby se k okurkám nedostal vzdušný kyslík. Mezitím si přiveďte k varu vodu na nálev, na litr vody přidejte až lžíce soli. Pak okurky horkým nálevem zalijte a zatižte je, aby zůstaly . Před týdnem nás kamarádi pozvali na grilování a měli prostě báječné kvašáky, močáky , rychlokvašky, nebo jak chcete.


Zkrátka nám náramně . K chrudimské pouti patří a vždy patřily kyselé okurky tzv. Originální recept na lák na okurky. Nádobu s naskládanými okurkami je potřeba zatížit čistým kamenem, nebo třeba zkříženými . Lák na okurky lijeme teplý (ne studený, ne vroucí). Minimalistické rychlokvašky. Suroviny na čtyřlitrovou sklenici: prokvašený nálev je mléčně zakalený.


Krok 3: Láhev volně přikryjte víčkem nebo kouskem látky, aby mohly unikat plyny, podložte, kdyby nálev přetékal, a nechte v teple sedm až deset . Místo kvašáků si vyrobíme močáky , které zůstanou plné vody a při každém kousnutí z nich bude šťáva stříkat na všechny strany. Ale i takový chutný močák má . K srpnu a chrudimské pouti patří močáky. Jak je připravujete vy? Většina lidí svaří nálev s octem, přidá vinné listy, kopr a zalije tím přerostlé . Okurky naskládáme do sklenic a zalijeme nálevem, navrch . Poznámky : Lák : litr vody, lžíce soli vrchem, koření (hořčičné semínko, bob. list, tymián, kopr, pepř, nové koření,) a trošku sirupu . Když kdysi psal Tomáš Velecký, jak si zprasil na maratonu v Helsinkách žaludek močáky (naloženými okurkami) a jak klouzal po zbytcích .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky