úterý 26. února 2019

Maliník doba sázení

Než se pustíte do výsadby. Prostor, kam budete maliníky vysazovat, vybírejte s rozmyslem. Měl by jim poskytnout dostatek slunečního svitu a . Kromě slunce potřebují maliny i dostatek vláhy, hlavně v době , kdy nasazují plody. Maliník není vhodné sázet v přímé blízkosti plotu.


Důležitý je proto před výsadbou výběr vhodných prostor – . V dalších letech, podle síly sazenice, obvykle ponecháváme šest až osm nejsilnějších výhonů na běžný metr pásové výsadby. Maliníku svědčí neutrální či mírně kyselá půda ( která je nejběžnější), měla by být bohatá na vláhu a humus. Takové pěstování maliníku je také možné. V tomto případě sázíme sazenice poměrně hustě k sobě, do záhonu ve tvaru obdélníku nebo čtverce . Podle velikosti prostoru pro pěstování můžeme sázet rostliny v osamocených . Maliníky obvykle vysazujeme na podzim, ale možná i jeho výsadba v předjaří, jestliže půda brzo roztaje a sadba maliníku není příliš . NÁVOD NA PĚSTOVÁNÍ: Maliníky patří mezi nenáročné rostliny a jejich pěstování je vhodné i pro začátečníky.


Rostlina se obnovuje letorosty z kořenových odnoží . Malina si opravdu podobně jako jahoda vystačí a poradí s jakoukoli zeminou, časem si ji dokáže upravit. U ovocných stromů je to složitější, tam ta doba. Všeobecný návod platný pro kategorii : Maliníky. Vytisknout návod Rozbalit vše Skrýt vše.


Sazenice maliníku získáme z kořenových řízků nebo hřížením. Ponechané jednoleté výhony se v době vegetačního klidu mírně zkrátí, aby více rozvětvily . Některé odrůdy maliníků jsou ale stáleplodící, můžete se setkat také s označením dvakrát plodící, jedná se ale o totéž. Tyto maliníky plodí . Rozměry oddílů a způsob jejich rozdělení je stejný jako u jahodníku. Nyní je nejvhodnější doba na sázení ovocných stromků.


Stáleplodící odrůda maliníku. Plodí i na jednoletých výhonech. Pro vysokou potřebu vláhy lze maliník spolu s rybízem červeným a bílým pěstovat v podhůří, kde vzhledem k pozdní době kvetení nedochází k . Doba výsadby, Únor konec - Listopad konec. Ovocné stromky a keře se vysazují nejčastěji v době vegetačního klidu, na podzim.


Ideální doba pro výsadbu je v podzimních měsících, máte tedy ještě pár týdnů na pečlivé plánování. I když to ví málokdo, protože květy malin jsou . Výsadba maliníku Od konce března je vhodná doba k vysazování maliníků bez kořenového balu. Při koupi požadujte bezvirózní rostliny se silnými pupeny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky