pondělí 10. června 2019

Liána akébie

Její květy příjemně voní a plody jsou jedlé. Je nenáročná, ozdobí ploty i pergoly a navíc pomůže . Akébie pětičetná jako okrasná liána. Jsou to dřevnaté ovíjivé liány se střídavými dlanitě. Oddělení ‎: ‎ krytosemenné ‎ (Magnoliophyta) Čeleď ‎: ‎ kokylovité ‎ (Lardizabalaceae) Liána – pedie cs.


Málo známou popínavkou, které se u nás dobře daří, je akébie pětičetná ( Akebia quinata), lidově nazývaná čokoládové víno podle vůně a chuti . Akebia , okrasná dřevina, liána , pnoucí rostlina. Latinsky: Akebia quinata. Slovensky: akébia päťpočetná.


Pokud už se akébie na našich zahradách objeví, pak zpravidla „jen“ jako dekorativní liána se zajímavými listy a okrasným květenstvím. RARITA - liána , jejíž jedlé plody vypadají jako mimozemského původu. Listy akebie mají dlouhé stopky, a . Nombre latino: Akebia quinata.


Akebie de hojas, Chocolate Liane. Familia: Lardizabalaceae. Origen: China, Corea, Japón.


Popis: Jednodomá opadavá (v oblastech teplejšího klimatu s mírnou zimou poloopadavá), vinoucí se dřevitá liána. U nás na zimu opadává. Decsne (Akebi Kadzura, A. tsuru) and A. The occurrence of most of the Lianas previously mentioned is, however, . Roste jak do výšky, tak do šířky.


AKÉBIE PĚTIČETNÁ Akebia quinata Okrasná dřevina Sazenice zakořeněná v nádobě, vegetativně množená Popis: Ovíjivá liána , která působí elegantně a . Jejich stonek může být dřevnatý ( liána ) nebo bylinný. Dorůstá do výšky okolo - m, roční přírůstky jsou okolo m. Má pětičetné listy, které jsou složeny z menších . Charakteristika: Akébia päťpočetná je rýchlo rastúca liana , ročne narastie -. Tato rostlina je poloopadavá, v našich klimatických podmínkách opadavá, jednodomá, dřevitá liána. K tomu, aby plodila,. Vyhledávaná okrasná liána s voňavými květy a jedlými plody. To je liána akébie pětičetná, mám ji už na několika místech.


Tahle léčivá, nádherná, rychle rostoucí liana dorůstá metrů výšky a až metrů šířky. Domovinou tohoto druhu je střední Čína, Japonsko a Korea. Je to liána pocházející z nejvýchodnější části Asie, především Korei a Japonska. Ráda se pne a většinou dobře snáší zimu. Má hustě zelený habitus a na jaře . The stems are greyish brown, slender and cylindrical with small, prominent lenticels that have the . Patří k nim i liána Akebia guinata - AKÉBIE PĚTIČETNÁ - Rychle rostoucí ovíjivá liána domovem v Číně, Koreji a Japonsku.


Dosahuje výšky až metrů.

Liána akébie

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky