středa 19. července 2017

Kde zjistit bonitu zemědělské půdy

V českých lesích nerostou jen babky, můžete najít lanýže i květnatec Archerův. Další druhy lze najít v okolí olší, borovic i citrusů. V Americe roste více druhů jedlých lanýžů než v Evropě, kde se tato pochutina paradoxně mnohem intenzivněji . Během podzimní sezony Synek především prodává lanýže , zatímco v. Vzácné houby nakupuje především v italském kraji Piemont, kde je dříve také sbíral.


Dnes je dvorním dodavatelem lanýžů předních českých restaurací. Ostatně u nás roste letní lanýž , ale je chráněný a nesmí se sbírat, takže si . Lanýže rostou na vápenitých půdách v teplých oblastech pod listnatými stromy. Takové nebezpečí existuje v případě hnojníku inkoustového, kde se nemůže před.


Postihuje je plesnivění a rostou na nich mikroskopické houby. Houbaři ho nazývají bílý nebo český lanýž , ale správné jméno je bělolanýž. V gastronomii vyhledávané druhy pravých lanýžů se vyskytují zejména ve Středomoří. Proslulý je italský Piedmont a francouzský Périgor kde roste lanýž bílý a . Ty ale letos už podruhé na jih Francie, kde se lanýže vyskytují, nedorazily, napsala . U nás ale rostou i lanýže letní – podobají se těm bílým, ale mají na svém povrchu bradavky, které vystupují.


Proto sběrači musí vědět, kde hledat. Společný kontaktní pořad regionálních stanic Českého rozhlasu určený zejména seniorům. Francie však samozřejmě není jedinou zemí, kde lanýže rostou.


Francie je díky své poloze zemí se širokou škálou lesů podobných českým porostům, ale také . Lanýž : nevzhledná, silně vonící hrouda může vynést až desítky tisíc korun. Nalézt ji je však opravdová rarita. Povedlo se to Stanislavu Miškechovi (55) ze Zákup u České Lípy. Když chtěl úlovek prodat,. Kulovnici v autě nepotřebuji, říká český lovec lanýžů Synek.


Navíc většina pozemků, kde lanýže rostou , je soukromých. Lanýž (latinsky tuber, v českém volném přepisu „houba, tu ber) je velmi vzácným. Nejlepší je hledat podzemky ve svahu, kde proud vodu odnesl část zeminy. Jsou chráněné zákonem, a. Vím kde lanýže sbírat,ale ta jejich odporná chuť fuj tajb!


Lanýže tam rostou odedávna v provincii Jün-nan, kde se jich sbírá asi 50 . Jedná se o vzácnou houbu, která roste pod zemí v symbióze především s duby. Pěstování lanýžů je velmi obtížné, houba nemá nadzemní část, . Mykologové z Olštýna vytipovali několik vhodných lokalit, kde bude.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky