pátek 28. července 2017

Kdy se sazí sázet jiřiny

Starali jste se v zimě o hlízy jiřin ve sklepě dobře? Sázejte menší trsy hlíz, stačí pět šest kusů. Příliš velké trsy zahoustnou a jiřiny se táhnou do výšky, také méně kvetou. Dostatek světla mezi . Poradí mi prosím někdo, kdy mohu zasadit jiřiny do záhonu?


Namítal jsem, že je to brzy, ale ona mi řekla, ze je sází každý rok týdnů před . Jiřiny nebo také Dahlie možná budete znát i pod přezdívkou královny zahrad pozdního léta. Na podzim, kdy už toho tolik nekvete, dokážou . Hrozí-li nebezpečí mrazíků v době, kdy jsou mladé řízkozkovance již. Za takových podmínek můžeme hlízy sázet od poloviny dubna.


Tam, kde mrazíky hrozí, raději až koncem dubna. Vyrašené rostliny v případě . Vrstva zeminy nad očky jiřin se odhaduje na sedm až deset centimetrů. Před vlastní výsadbou již nehnojíme.


Kompost použijeme při zrýpání země, kdy ho . Hyacinty nejsou náročné na sázení , a pokud je nedáváte hned do země, klidně je. Vhodná je i výsadba azalek, rododendronů, jiřin a mečíků. Pokud ano, nejsou plesnivé, ani přehnaně . Dokonalejší výběr je v katalozích jiřin , kde je uvedeno bodové hodnocení, které je výsledkem.


Pod sazenice dáme kompost s Cereritem jako při sázení hlíz. Nad cibulí má být zhruba trojnásobek průměru cibule. Jedině lilie bělostná (L. candidum) se sází. V okrasné zahradě je ideální čas na sázení a vysévání nových rostlin. Gladiolus - mečík, Tigridia, Canna - dosna, Dahlia - jiřiny.


K rozvoji infekce dochází v době květu, kdy je na napadené rostlině . Prosím vás, kdy mohu vysadit Jiřiny , mohu už ted nebo je ještě brzy, a jak. Do ní se sázejí až když je vyšší teplota nejen vzduchu, ale i půda je . Naklíčené brambory sázíme do půdy vyhřáté na minimálně 6°C. Hlízy jiřin (Dahlia) před výsadbou na několik hodin namočíme do vlažné vody.


Pokud jiřinám dopřejete vhodnou výživu, budou vám na zahradě dělat radost i dvacet let. Jiřinky se sázejí na přelomu dubna a května, aby je .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky