čtvrtek 12. září 2019

Kedlubny bile molice

Dospělé, okřídlené, bíle ojíněné molice pak odlétají klikatým, nemotorným letem. Nejvíce ohroženy bývají rychlené okurky a rajčata, z okrasných rostlin pak . Napadené části se deformují a žloutnou. Dobrý den, všimla jsem si, že mám bazalku přinesenou z obchodu posetou malými býlími motýlky. Noční můra všech zahrádkářů a pěstitelů rostlin všeho druhu. Jejich život spočívá v parazitování na rostlinách, kde sají jejich šťávy.


Vypěstovat si vynikající kedlubny a gígány, to je poměrně snadný úkol. Co se barev týká, můžeme volit od bílé , přes světle zelenou, fialovou až. Rané kedlubny vyséváme od konce února do začátku března, letní pak v březnu, pozdní v první. Jsou přenašeči virových chorob rostlin.


Jak je poznám a čím škodí? Mospilan ač systémový, tak nedokáže z většiny zlikvidovat molice na růž. Molice si pochutnávají na . Zkuste občas porosit - molice mají rády suchý vzduch.


Ale na ibišcích mi to nezabralo, tam pomohly až tyčinky Careo (ale jsou dost drahé). Zimu u nás dokáže přečkat. Má ráda brukvovitou zeleninu – kedlubny , kapustu, zelí, květák. Pokud zde najdete asi mm velké bílé nebo nažloutlé můrky, které po vyplašení . Podle mě snad na to mají vliv molice kterých se fakt nedá zbavit a které zřejmě z rostlin upíjejí šťávu. Na ostatní tyto malé bílé potvory tak nevadí . Dospělci obvykle společně s larvami a pupárii hustě pokrývají listy hlavně skleníkových.


TIP: přípravek můžete použít na cibuli proti plísni a bílé hnilobě. Na molice , malé bílé mušky, je postřik skoro zbytečný. Na jejich těle se neudrží a ochranná lhůta přípravků je příliš dlouhá. Ze sadby nabízíme salát, kedlubny ( bílé , modré). Zničené vegetační vrcholy, rozpraskané kedlubny.


Larvy jsou bílé , válcovité, beznohé, s hlavou zpočátku černou, později žlutohnědou. Všechny druhy zeleniny z čeledi brukvovitých, čili zelí, kedlubny , kapusta, brokolice,. Zelí Bílé , Zelí, Listy Zelí, Zelenina. Produkty, S Potravinami, Obcho Police.


Lepové desky – žluté, modré, bílé – sady, skleníky, pole. Neudosan) mají insekticidní účinek na molice , mšice, larvy ploštic. Salát – ředkvičky – kedlubny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky