úterý 9. ledna 2018

Kompost pro hnojení jabloní

Základem hnojení ovocných stromů jsou organická a minerální hnojiva. Základním organickým hnojivem je chlévská mrva, kompost , . Hnojivo tedy zapravíme do půdy pod korunami stromů, načež je dobré přihrnout dobře vyzrálý kompost. Hnojiva bohatá na dusík ( kompost , hnůj, močůvka, kejda) se aplikují nejlépe do řad.


Ohýbání centrální osy se osvědčilo zvláště u jabloní.

Zde se zmíním jen o použití boru k mimokořenové výživě jabloní a meruněk. Organická hnojiva v podobě statkových hnojiv , kompostů nebo zeleného hnojení , případně. Zajímavou nadstavbou je žížalový kompost – žížaly totiž produkují hnojivo vskutku vynikajících vlastností.


Do dobře fungujícího kompostu se . Podzimní hnojení dodá ovocným i okrasným stromům a keřům potřebné živiny. Tím dochází například u jabloní ke známé hořké pihovatosti. Nemám ani kravský ani koňský hnůj i kompostu zatím jen málo.


Využití je možné i jako přísada do kompostů jako dusíkatý komponent.

Kostní moučka obohacuje půdní substrát o organickou hmotu. Na 1mse používá 5kg chlévského hnoje nebo 1kg kompostu. Jahody mají rády slabě kyselou reakci, kterou snášejí také rybízy, maliny a jabloně. O zákonitostech a směrech podzimního hnojení , které musíme dodržet, abychom byli.


Pokud hnojíme kompostem , nebudeme do něj přidávat vápno. Aplikace kompostu s . Kompost y mají mít mírně kyselou až neutrální reakci. Ne kvůli hnojení , ale jinde nebylo místo. Bylo to tam dva roky zakryté ještě kompostem na povrchu, ale jabloním se nestalo nic špatného.


K výliskům z jablek a hrušek je dobré přidat nasekanou slámu. Tyto komposty se rychle zahřívají a rády i vysychají, proto jejich vlhkost musíme . K organickým patří chlévská mrva, kompost , rašelina, ústrojné odpady, fekálie, zelené hnojení atd. Tato hnojiva obsahují všechny základní živiny . Na těžkých, jílovitých půdách se osvědčilo zarýt zelené hnojivo před zimou.


Odběr živin jabloněmi z hektaru při výnosu jablek t. Při sázení stromu však jeho rychlejší zakořenění a vývoj můžeme podpořit přiměřenou dávkou hnojiv. Do předem vykopané jámy .

Konkrétně máme jabloně , hrušně, brokvoň, meruňku, švestku, višeň. Do kompostu můžeme přidat plné granulované hnojivo (NPK,Cererit)U . Ale nejosvědčenější je vylepšovat půdu kompostem. Stejně tak na kompost nepatří nahnilé ovoce (na podzim to bývají většinou jablka),. Pozor, pro mrkev nesmíte hnojit chlévským hnojem, mohla by se vám objevit .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky