středa 24. ledna 2018

Kdy je zralá dýně špagetová

TIP: Takto plně zralá špagetová dýně má už i krásně baculatá semínka. Skvěle se peče rozkrojená na polovinu, kdy do vydlabaného prostoru po semenech . Velká úroda dýní může nezkušeného zahrádkáře, který je vysadil poprvé, překvapit. Je to jako s cuketami.


Stačí jedna, dvě rostlinky, dostatek . Pokusím se připojit foto teď.

Dávám přednost dýně utrhnout, pak se ještě vyhodi další plody. Jak poznám, že je dýně Hokaido zralá ? Pomocí několika málo triků můžete rychle zjistit, kdy máte vaše dýně sklízet. Další charakteristika, podle které můžete poznat zralost dýně , je výrazná barva. Plody jsou buclaté, nedozrálé mají sytě zelenou barvu, zatímco zralé pak krémovou až. Dýně sklízíme ve chvíli, kdy se na stopce objeví malé suché praskliny – to je . V posledních letech si dýně získávají stále větší oblibu.


Tvrdá slupka odrůdy Stripetti Fochrání špagetovou strukturu dužiny a. Sklízí se ve chvíli, kdy stopka zcela zaschne, jen tehdy je dýně zralá.

Plody dorůstají velikosti mezi – centimetry, a zda je zralá , poznáme stejně jako u jiných druhů, podle toho, že má zaschlou stopku. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy. Na tvaru u špagetové dýně moc nezáleží, její dužina se stejně rozdělí na vlákna. Zralá dýně je na pohmat pevná a má sytě zbarvenou slupku. Muškátová dýně má barvu zaprášené oranžové, špagetová dýně je žlutá a podobnou barvu má i . Na podzim, kdy už téměř všechna zelenina končí, vrcholí sklizeň lahodných tykví.


Navíc zralé dýně tohoto druhu jsou velmi dekorativní. Máslová dýně pochází z Ameriky, kde se nazývá butternut, v překladu tedy máslový oříšek, jemuž je svou jemně nasládlou chutí a vůní podobná. Myslíte, že to může být nezralé? Jak bych poznala, že dýně ještě nejsou zralé.


Slupka je žlutá a loupat se nemusí. Dužina zralé špagetové dýně vytváří špagetová. Víte, jaký je rozdíl mezi muškátovou nebo špagetovou dýní ? Nejdůležitější je ale stopka – když je uschlá, je to znamení, že se dýně sklidila zralá a můžete si ji bez obav koupit. Přečtěte si, kdy sklízet dýně.


Od září do listopadu následně sklízíte zralé plody. V kuchyni je využití špagetové dýně velmi široké. Slouží jako náhrada .

Pěstuji letos poprvé dýně , hlavně máslovou , ale nevím, kdy je zralá. Hokkaido, muškátová, máslová či špagetová – druhů dýní je mnoho a receptů z nich ještě více. Jak a kdy dýně vysévat a vysazovat?


Mladé a nevyzrálé plody jsou zelené, zralé plody získávají krémovou barvu, často. Dále sem patří v poslední době velmi oblíbená dýně hokkaido, která existují v. Tohle se řeší jen při semenaření, kdy se dbá na to, aby se mezi sebou odrůdy . Ty se pak podle vzhledu plodů a následného využití rozdělují na špagetové dýně. Také musíme dbát na to, aby byly naprosto zralé ! Kdy a jak dýně sklízet? Vegetable Spaghetti) i hybrid (Stripetti F1) mají chutnou.


Je ale třeba sklízet ji v momentě, kdy plod snadno rukama ohneme do. Zralost dýně poznáme podle malých suchých prasklin, které se tvoří na .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky