pondělí 29. ledna 2018

Kopr a mšice

Výsledek po postřiku kopřivami : zelené mšice z kopru skoro všechny zmizely a kopr viditelně pookřál. Aromatické byliny ve skleníku? Někdo pěstuje kopr , tymián, bazalku, mátu a další výrazné byliny přímo ve skleníku, aby mšice zapudil. Mšice sice nezničí, ale.


Ale mnohdy se to nepovede.

Výjimkou jsou mšice , které škodí během celé vegetace a některé bylinky přímo milují, např. Pórek, cibule a česnek odpuzují například mšice a pochmurnatku vyskytující se. Kromě toho kopr svými látkami omezuje některé choroby těchto rostlin, a tím . Letní hostitelé: mrkev, kopr , fenykl, pastinák atd.


Nejprve se jich na listech či květech objeví pár, ale za chvilku jsou rostliny mšicemi doslova . Pokud vám mšice napadají košťáloviny v záhonu, měl by tomu zabránit kopr. Další jednoduchý tip spočívá v použití mýdlového postřiku.

Od růží odpuzuje mšice. Nevhodní sousedé jsou hrách, fazol, košťáloviny a kopr. Rozmarýn lékařský je běžnou trvalkou ve Středomoří, ale u nás venku vymrzá. Obě rostliny by měly mšice z růží odehnat.


Na záhony s košťálovinami se doporučuje zasít také kopr. Jinou možností je zkusit zasít v blízkosti . Na výběr máte třeba aksamitník, slunečnici, kopr , fenykl nebo měsíček. Chcete vědět, co na ně platí? Máme pro vás několik tipů.


Neutrácejte za chemické postřiky z obchodů. Kerblík odpuzuje rovněž mšice a zlepšuje i chuť ředkviček, tuřínů a řep. Rozmarýn si zasaďte všude možně, zvlášť u zelí, fazolí a mrkví. Kopr odpuzuje běláska zelného. Křenu se obloukem vyhýbá mandelinka bramborová.


Lichořeřišnice a afrikány působí proti napadení mšicemi. Na jaře, když se objeví první výhonky mšic, ostatní škůdci okamžitě zaútočí na mladý kopr.

Zahrádkáři doporučují mezi rostliny vysázet přirozený lapač mšic - lichořeřišnici. Mezi růže zase zasít pár paliček česneku. Ošetřují se semenné porosty před . Nejúčinnější je aplikace časně ráno nebo navečer .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky