Letní řez vám zajistí v příštím roce bohatou úrodu. Jednotlivé ovocné plodiny mají velmi často rozdílné nároky na řez. Totéž platí i pro meruňky, švestky a slivoně.
Součástí údržby těchto ovocných tvarů je pravidelný řez a zejména pravidelný letní řez , zimní. Mnoho z původních švestek tvoří stromy, které jsou s křivými kmeny, . U peckovin je vhodný právě jen .
Hlavní čas řezu peckovin je těsně před květem, nebo dokonce v květu. Je možné dělat letní řez , ale to je něco jiného, než řez na jaře. Během vegetace můžeme odstranit konkurenční výhony letním řezem.
Hodí se však jako doplněk také k udržovacímu řezu starších stromů. Podpoří plodnost, omezí růst. Letním řezem se odstraňují nepotřebné výhony a krátí zbytečně dlouhé větve.
Jak prořezat slivoň na jaře. Jednoduchý řez , kdy odstraníme větve rostoucí směrem do koruny.
Slivoně neboli švestky a slívy patří mezi peckoviny. Burda International CZ. Při letním řezu odstraňte přebytečné a poškozené větve, staré zmlaďte na mladý výhon.
A hned pote v nasledujicim odstavci:Stříhání švestek na jaře pisete-Peckovinám nesvědčí časný jarní řez. Měly by se stříhat jen v období, kdy . Nejlepší doba na řez švestek je druhá polovina června nebo hned po. Vhodné je provádět takzvaný zmlazovací řez , který posilní plodnost stromu. Dělá se zkracováním hlavních větví o plných až 1centimetrů. Jarní řez se doporučuje jen začátečníkům, aby jim v orientaci v koruně nebránily listy.
U jarního řezu je nebezpečí zanesení infekcí do řezných ran. Výchovný řez v prvních letech. První léta by se měla u slivoní vést v duchu zamlazovacího řezu.
Cílem letního řezu je zvýšení úrodnosti stromů a podpoření vybarvenosti plodů. Dřevo slivoní je křehké a větve v ostrých úhlech se pod tíhou plodů . Dostatečnou péčí o stromy si . Podle ročního období ( letní , zimní). V odstavci jak prorezat svestku pisete: Řez švestek doporučujeme provádět hned zjara po.
Jeho účelem je vyvolat růst nových přírůstků a oddálit kvetení tak, že pozdní mrazíky květy již minou.
Výhody letního řezu a průklestu bobulovin, peckovin a ořešáků nejsou ještě plně doceněny. U švestek si musíme zapamatovat, že na každém letorostu je .
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.