úterý 23. července 2019

Meduňka jak sušit

Sušení bylinek může vaši práci vylepšit, ale také znehodnotit. U nás ve volné přírodě ji nepotkáte, a pokud ano, zatoulala se tam z nějaké blízké zahrádky. Jemná a příjemná vůně ze záhonu meduňky se sušením vytrácí, i když se suší do 35° C, kvůli příliš snadno se odpařující vonné silici. Máme na zahrádce od jara nasazenou meduňku , která se ovšem během chvíle brutálně rozrostla.


Správně usušená meduňka. Sušení listů meduňky by mělo proběhnout rychle, jelikož v opačném případě hrozí jejich zhnědnutí. Jak používat meduňku.


Sice je jejich aroma slabší, ale každopádně stále dost intenzívní ve srovnání se sušenou nebo mraženou meduňkou. Sušit musíte co nejrychleji po sběru, aby se vám nezapařily. Meduňku můžeme sušit. Plicník lékařský, natě . Využívat lze listy jak čerstvé, tak sušené. Při sušení dbáme na dostatečný přísun čerstvého vzduchu, aby se nám bylinka nezapařila a sušíme ve stínu a rychle, aby . Například mátu peprnou nebo meduňku můžete ostříhat až k zemi, protože se rostliny rozmnožují podzemními kořeny, u tymiánu byste s . Při pomalém sušení mají listy tendenci hnědnout, čímž se znehodnocují.


V době plného kvetení meduňka voní o něco méně příjemně. Při velmi pomalém sušení směs hnědne a znehodnocuje se. Sušíme ji ve svazečcích nebo v tenkých vrstvách. Bylinu je nejlepší sušit rychle přirozeným teplem na vzdušných místech. Uměle je ji možné sušit při teplotě do 40° . Bylinky nikdy nesušíme na slunci, ale na tmavém, suchém, teplém a dobře větraném místě.


Sklízíme nať za sucha krátce před květem. Použití a sběr meduňky. Seříznuté stonky svážeme do svazků a sušíme zavěšené vzhůru nohama . Sušení musí probíhat poměrně rychle, při pomalém sušení může dojít k zapaření a zhnědnutí meduňky. Pro naši potřebu využijeme spíš rostlinnou drogu . Ale přesto se k meduňce , jako většině léčivých rostlin, váže několik pověr.


Je třeba sušit ji rychle, ne však na slunci, vhodné jsou nízké teploty. Lamiaceae) Uklidňující meduňka lékařská: Přírodní sedativum, které. Z meduňky se sbírají listy a nať, a to v období června až září. V horkých dnech se obsah léčivých silic snižuje, proto je dobré . Ideální je meduňku sušit při nízkých teplotách, abyste nezničili užitečné obsažené látky.


Klidný spánek a veselé sny s voňavou meduňkou. Zajímavým tipem pak jsou oranžové květy měsíčku, které se používají na obarvení rýže místo drahého šafránu.

Meduňka jak sušit

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky