pondělí 5. srpna 2019

Klokoč keř

Nezvyklé plody ( oříšky) ve větru klokotají ve svých obalech - lampioncích. Svůj název získal díky svým tobolkám, klokočí , které při zatřesení chřestí – klokotají. Velmi oblíbený keř rostoucí i volně v krajině vytvářející plody, z kterých se dříve vyráběla bižuterie.


Pokud se rozhodnete vysadit keř jako solitér, je lepší ho doplnit nižšími, . Vědecký název rodu je odvozen od řeckého stafylé – hrozen, neboť květy i plody jsou v hroznu. Představme si klokoč. Je to klokočí , tedy botanicky klokoč zpeřený. Někteří si ještě vzpomenou, že z klokočí se vyráběly růžence.


Méně lidí tuší, jak klokoč kvete a že je možné jeho oříšky konzumovat. Jedním z nich je u nás domácí keř známý jako klokoč. V zoo roste na Cestě vody.


Kvetení: květen až červen. Jedná se o keř nebo menší strom, dorůstá od do m. Staphylea pinnata, K. Má rád slunné polohy a chráněné stanoviště, vlhko, vápenité, . V-VI, plodem tobolky s nadmutými . V květnu vykvétají zvonkovité, vonné květy, které jsou sestaveny v hroznech. Vlastnoručně sbíraná, sušená, vrtaná, navlékaná. Semena klokoče z keře po prababičce. Klokoči a pomístní Klokoč.


Dorůstá do výšky až 4m a vytváří vzpřímený keř. Je to škoda, protože tento nenáročný keř pěkně kvete a zajímavá semena se. Nápadný je svými květy - kvetoucí laty dosahují délky - cm.


Barva květu je krémově bílá, . Ale nepamatuji se, jak je stará, v každém případě je ten keř tak šikovně úzký. Jde o keř s lichozpeřenými opadavými listy, rod zahrnuje kolem dvaceti druhů. U nás se dříve velmi hojně pěstoval právě klokoč zpeřený . Rod klokoč zahrnuje okolo druhů, které jsou rozšířené v mírném pásmu severní polokoule a částečně v tropech. Větve má lesklé, zpočátku zelené, později hnědé s výraznými . Jsou to opadavé keře až menší stromy . Objevujte (a ukládejte) své vlastní piny na Pinterestu.


Některé druhy klokoče jsou v Česku celkem zřídka. Tento pin objevil(a) jana dřízhalová.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky