pátek 10. listopadu 2017

Keřové růže kdy stříhat

Keřové růže , které kvetou pouze jedenkrát za sezonu a patří k nim většina starých růží , se neseřezávají na jaře, ale po odkvětu. Kdy a jak jej provádět? Ještě před sázením růží , které je nejlepší provádět v bezlistém stavu buď na podzim nebo včas na jaře, asi o . Chcete-li, aby vám vaše růže dělaly radost, potřebují patřičnou péči.


Nezbytností je pravidelné řezání. Do řezu růží se pusťte, kdy už nehrozí silnější mráz. Je proto dobré sledovat. Jarní řez udrží růže v kondici a zaručí bohatou násadu velkých květů.


Rozhodně se do řezu nepouštějte v době, kdy teploty pravidelně klesají pod bod mrazu. Březen je ideálním měsícem pro stříhání růží a růžových keřů. U bujně rostoucích čajohybridů a floribund pěstovaných jako solitéry nebo volně rostoucí skupiny tří i více keřů , omezujeme řez na odstranění slabších a úměrné . U keřových růží kvetoucích pouze jednou za rok a ramblerů,. Po několika letech , kdy růže zmohutní, zkracujte výhony asi o dvě třetiny délky.


Růže se stříhají poprvé na podzim. Právě v období přicházejícího podzimu, kdy rozdíly mezi teplotami v noci a přes den jsou výraznější, . Jaké je nejvhodnější stanoviště pro vysázení růží. Jak a kdy růže sázet, hnojit a zalévat. Prořezávání keřů růže je prospěšné pro dobré zdraví rostliny a navíc je to. Dávejte pozor na to, aby vaše nástroje byly vždy ostré, jen tak budou stříhat.


Základní řez provádíme v předjaří, kdy se už nalévají pupeny a je dobře vidět, které. Jedná se o klasické růže , které si střiháme do vázy, které běžně potkáváme v . Ať už pěstujete růže popínavé, keřové či stromkové, všechny budou s blížící se zimou. U těchto růží si pamatujte jednu zásadu: čím méně je stříháte na podzim, tím méně choulostivé jsou v zimě. Jsme-li na pochybách, je vždy lépe řezat více, abychom předešli množství slabších výhonů, nebo aby nevyrašila jen nejvyšší očka. Všem druhům růží je nutné . S růžemi toho moc neumím a tak sbírám informace kde se dá.


Vysadili jsme keřové růže a protože z nich chci mít keře kolem metru výšky zajímá mne, kdy je . Sem patří kultivary odvozené od růže keltské, damašské, bílé, stolisté a mechovky: zastřihávají se stejně jako většina keřů , a to . Sadové růže (anglické, historické, staré polyantky atp.) zkracujeme poněkud mírněji, úplně můžeme odstranit jen překřížené a poškozené dřevo, jinak je vhodné . Všeobecná pravidla řezu jsou pro všechny skupiny růží společná. Hlavní řez ponecháváme po odkvětu, kdy odstraňujeme dřevo starší asi pěti let a . Pokud chcete, aby vám růže začátkem léta bohatě rozkvetly, musíte je správně řezat. Dlouhý řez se používá u bujně rostoucích keřů. U pnoucích růží je stříhání více problematické, při přílišném zakrácení výhonů, vám rostliny. Nyní je ten správný čas pro řízkování a hřížení keřů.


Zimní ochranu růží proto odstraňte až ve chvíli, kdy už nehrozí. Zatímco jarní řez se stará o vitalitu a dlouhý život růžových keřů , letní má za . Jak se zdokonalují čistě okrasné zahrady, objevují se v nich keře a květiny stříhané na. Září je obvykle příjemný měsíc, kdy je radost posedět na zahradě nebo . Vhodné jsou například ty, kterými můžeme stříhat i menší větve keřů.


Mohly by hlavní rostlinu utlačovat, proto je odstraňujeme kdykoli během roku, když se objeví. Jak řezat různé skupiny růží ?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky