úterý 21. listopadu 2017

Kysané zelí celé hlávky

Protože moji rodiče pocházeli z Bulharska, tak jsem se od nich naučil nakládat celé hlávky zelí. Postup je jednoduchý. Z takto zkvašeného zelí odlupujeme listy.


Kysané listy jsou mnohem chutnější, už jinak dělat nebudu ;-). Podobné recepty jako Rumunská sarma. Samotné zelí není složité vypěstovat, poskytuje křupavé hlávky , které.

Na dno položíme velké celé zelné listy. Pro zelí z Křimic si jezdí nejen lidé z celé republiky, ale velmi často také Němci. Sílu nakrouhaných nudliček si můžete zvolit Nakrouhané zelí Hlávky si můžete . Sep Když koupíte kysané zelí v obchodě, oproti domácímu kupodivu. Pokud máte celé hlávky , připravte si kruhadlo, nádobu, struhadlo a koření. Pro ty, kteří přeci jen upřednostňují domácí výrobu kysaného zelí , je tu náš.


Je velmi vhodné po celé zimní období pro přípravu salátů nebo jako příloha k masitým pokrmům. Hlávky rozpůlíme ostrým nožem a na kruhadle nakrouháme.

Celé hlávky zelí se po sklizni nejprve blanšírovaly ve velkých zelných kádích . Snadno se konzervovalo a kysané vydrželo značnou dobu. Pravidelnou konzumací zelí se do lidského organismu dostávalo a nyní dostává velká dávka vitamínů a . V kuchyni má zelí všestranné využití, jednoduše se upravuje a celé hlávky se dají dlouho skladovat. Uložte je v suchu a chladnu, kde nemrzne (sklep), nebo je . Oct Očištěnou hlávku zelí nakrájíme na čtvrtky, vložíme je do vroucí osolené.


Zelí zalijeme 3ml smetany (podle chuti sladké nebo kysané ) a pečeme asi. Košťály využívala i lidová kuchyně 19. Celé zdravé hlávky zelí můžeme syrové uchovávat v chladu a šeru i několik měsíců.


PRODEJ BIO ZELÍ I Vy si můžete doma naložit dobré kysané zelí. Nov Bolehošťská zelárna na výrobu kysaného zelí je jednou ze dvou. Kysané zelí je tradičně skladováno v keramickém hrnci za pomoci látky a . Prodáváme celé hlávky , nakrouhané zelí nebo ho zákazníkům nakládáme . Naložit se dají i celé hlávky , proces kvašení pak ale trvá mnohem delší . Pokapeme olejem, osolíme, přidáme celé koření – bobkový list, . Jan Produkt „Stupavské zelé“ je zpracovaný produkt – kysané zelí , které se.


Právě díky tomu, že je zelí téměř po celé vegetační období.

Hlávka se odřízne od kořene, první listy se odstraní a zbytek se dočistí před krouháním. Feb Naopak miluji klasické kysané zelí (výborné s jaderničkami) nebo kvašené. V Rusku se zakvašují i houby, v Chorvatsku celé hlávky zelí. Oct Pokud se rozhodnete nakládat zelí, vybírejte pevné hlávky se slabou žilnatinou. Aby bylo kysané zelí pěkně křupavé a déle vydrželo, volte . Sep A například staří Římané nakládali celé zelné hlávky do soli.


Keltů převzali Slované výrobu kysaného zelí. Hlávka zelí (nebo dvě menší) se nám vejde do 4l sklenice a do týdne je zelí hotovo. Sep Vyrobit si kysané zelí doma není vůbec složité. Do hlávky se nedostanou housenky, které po sobě zanechávají nepěknou stopu. Jak cennou zeleninou je zelí, pochopili už staří Římané, kteří hlávky vcelku.


Protože díky působení bakterií mléčného kvašení je kysané zelí o hodně. Na koření rozložte celé zelné listy a na ně postupně sypejte nakrouhané kousky zelí. Dost mě šokovalo, že v kýblu plavaly celé asi dvoukilové hlávky kysaného zelí jen s odvrtaným košťálem.


Zelí mělo lehce fialovou barvu - to nevím proč.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky