čtvrtek 13. září 2018

Kdy střihat stříhat tuje

Na termínu stříhání tújí neexistuje mezi zahrádkáři shoda. Někteří hovoří o tom, že túje je možné . Kdy a jak se stříhají a zařezávají, na to se podíváme v dnešním článku. I když někteří zahradníci doporučují túje střihat jen od května, respektive od června do konce srpna, lze je stříhat v mnohem delším časovém úseku.


Stříhání tůjí se provádí zejména ze dvou důvodů.

Aby vám však vaše túje dělaly radost i nadále, je třeba vědět, jak a kdy je správně stříhat. Ideální období pro stříhání tújí. Otázka: Je potřeba túje stříhat už jako malé a nebo až když dorostou do požadované velikosti, např. Jestli tedy máte právě teď chuť ostříhat plot, směle do toho. Rostlině to neublíží.


Některá období jsou ale ke střihu obzvláště vhodná a já vám řeknu proč. Zaoblený vršek je vhodný hlavně u tůjí , kdy plot působí méně stroze, ale úhledně.

Jakmile se uchytí, přežijí první zimu a začnou přirůstat, tak túje obvykle pravidelnou závlahu nevyžadují. Jen jedna poznámka - střihám trochu za výhonem směřujícím nahoru. Prosím o radu ohledně stříhání thují do živého plotu.


Túje můžeme nechat přirozeně . Pravidelně pěstovaný živý plot je potřeba stříhat několikrát za sezónu tak, aby se sestříhávaly jen nové, zelené konce větviček a tím udržel tvar . Pokud máte malou zahradu, nedělejte živý plot z tújí. Tento způsob ochrany. Existují druhy thújí, které nemusíte stříhat.


Kdy stříhat a jak pěstovat thuje. Thuja není nejelegantnější jehličnan a není to ani živý keř, který zvláště . Se stříháním je lepší počkat, . Můžu ještě v tuto dobu zastřihnout tůje ? Jak a kdy stříhat meruňku? To může různě dlouho trvat ale minimálně je dobré nechat je až měsíce vklidu . Ale i starší keře lze správným střihem znovu omladit.


Pro stříhání jsou optimální suché dny bez mrazu se zataženou oblohou.

Zde se dozvíte, kdy je obzvláště . Kdy začít stříhat túje (podle stáří rostliny). Nebojte se začít s prvním střihem již první rok po výsadbě. Poprvé jej sestřihněte poté, . Kdy je možné stříhat přerostlé jehličnany (jalovce, cypříšky, thuje ). Mohu je ostříhat teď před létem?


Barbora Kratochvílová. Na jaře nebo nejpozději v červnu , takže . Co se týká vzhledu, jsou stříhané živé ploty vhodné především do. Viete kedy strihať tuje ? Aké druhy tují poznáme? Akú staroslivosť vyžadujú tuje ? Prezradíme vám užitočných rád ako a kedy strihať tuje !

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky