pátek 29. března 2019

Kdy se sázet ostružiny

Odnože vysaďte co nejdříve, nevymrznou. Já pěstuji odrůdu Tornfree. Můj dělá šlahouny - metry dlouhé. Do takto upravené zeminy vyhloubíme jámu o velikosti 30x30x30cm.


Keře ostružin sázejte buď pozdě na podzim, nebo brzy z jara.

Tou nejlepší variantou je, si maliny či ostružiny vypěstovat na zahradě. My se dnes s paní Ludmilou Duškovou. Kromě slunce potřebují maliny i dostatek vláhy, hlavně v době, kdy nasazují plody. Maliník není vhodné sázet v přímé blízkosti plotu. Pro novou výsadbu volíme místo, kde ostružiny ani maliny nerostly řadu let.


Vysazujeme jednoleté kontejnerované sazenice s kořenovým . V lese ho najdeme na vlhčích místech, kde často roste jako podrost vyšších stromů, nevadí mu ani mírný polostín. Ostružiny jednou a dlouho, maliny dvakrát ročně.

Z těchto okolností je jasné, že . Maliny, v posledním období i ostružiny , jsou oblíbené ovoce pro svou vynikající chuť a různé způsoby využití. Jednotlivé rostliny můžeme sázet i samostatně, například k plotu, v rohu zahrady a podobně. Kdy je správny čas sklidit ovoce? Výsadba jahod a malin - jak sázet jahody, maliny a ostružiny.


Chcete si doma posadit jahody nebo. A pochutnat si na ostružinách můžeme i doma – stačí začít pěstovat ostružiník. Maliny, ostružiny – pěstování, stříhání, odrůdy, choroby. Jednoleté sazenice zkrátíme podle síly na – pupenů a sázíme je do řad vzdálených od sebe m, v řadách na vzdálenost – cm.


Klasický tvar ostružin je kulaté souplodí, velkoplodé odrůdy mají plody. Na bobuli by neměla být vidět žádná světlá nebo červená barva, obzvlášť ne v místě, kde přirůstá ke šlahounu. Sází se asi o tři centimetry hlouběji, než rostl ve školce, jednotlivé rostliny asi půl metru od sebe. Na zastíněných místech maliny i ostružiník sice bujně rostou, ale méně. Pro správný čas, kdy odstranit už odplozené výhony platí jednoduchý . Sazečka cibule kuchyňské se sází na začátku jara.


Na jaře provádíme výsev.

Nejlépe se ujímají už nabobtnalé sazenice. Sázíme je do řad vzdálených od sebe m. Vzpřímeně rostoucí kultivary vysazujeme v řadách –. Myslím zejména maliny, ostružiny a také starček hajní (Senecio nemorensis) či sadec konopáč. Pryč jsou doby, kdy se při narození dítěte sázela k domu lípa. Protože rybíz na jaře brzo raší, sázíme – 2leté sazenice na podzim.


Mezi velké výhody patří i celková nenáročnost vůči půdním podmínkám, kdy dobře. Beztrnný ostružiník a malinoostružiník je vhodnější sázet na jaře také kvůli nízké. Jejich plody jsou známé jako ostružiny a maliny, které jsou z botanického hlediska . Zahradníkův kalendář na celý rok: kdy sít a sázet zeleninu, květiny, dřeviny? Snese i mrazovou kotlinu, neboť vykvétá poměrně pozdě, kdy je již .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky