pátek 15. listopadu 2019

Koprivu zahavku napadaji take choroby a škůdci

Pokud kopr necháme vykvést, láká pestřenky, jejichž larvy likvidují mšice – což je další prospěšný vztah rostlin na společném záhoně. Fenykl řapíkový, kopr vonný, mrkev, pastinák setý, petržel makadlovka kmínová: . Při pěstování kopru způsobuje asi největší problémy mšice bršlicová. Povoleným přípravkem je.


Pestřenky rády vyhledávají rostliny z čeledi miříkovitých (například fenykl, kmín, anýz a kopr ). A že šalvěj svou vůní odhání slimáky, mravence, bělásky a mšice ? Klidně vysejte kopr mezi zelí, rajčata, zelí, cibuli a mrkev. Kopr , Obaleči - Kopr vonný. Ošetřují se semenné porosty před květem. Letní hostitelé: mrkev, kopr , fenykl, pastinák atd.


Nejprve se jich na listech či květech objeví pár, ale za chvilku jsou rostliny mšicemi doslova . Pokud vám mšice napadají košťáloviny v záhonu, měl by tomu zabránit kopr. Další jednoduchý tip spočívá v použití mýdlového postřiku. Od růží odpuzuje mšice.


Nevhodní sousedé jsou hrách, fazol, košťáloviny a kopr. Rozmarýn lékařský je běžnou trvalkou ve Středomoří, ale u nás venku vymrzá. Obě rostliny by měly mšice z růží odehnat. Na záhony s košťálovinami se doporučuje zasít také kopr. Jinou možností je zkusit zasít v blízkosti . Na výběr máte třeba aksamitník, slunečnici, kopr , fenykl nebo měsíček.


Chcete vědět, co na ně platí? Máme pro vás několik tipů. Neutrácejte za chemické postřiky z obchodů. Kerblík odpuzuje rovněž mšice a zlepšuje i chuť ředkviček, tuřínů a řep. Mšice nás dokážou pěkně potrápit.


Rozmarýn si zasaďte všude možně, zvlášť u zelí, fazolí a mrkví. Křenu se obloukem vyhýbá mandelinka bramborová. Lichořeřišnice a afrikány působí proti napadení mšicemi. Na jaře, když se objeví první výhonky mšic, ostatní škůdci okamžitě zaútočí na mladý kopr. Zahrádkáři doporučují mezi rostliny vysázet přirozený lapač mšic - lichořeřišnici.


Mezi růže zase zasít pár paliček česneku. Nejúčinnější je aplikace časně ráno nebo navečer .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky