čtvrtek 28. listopadu 2019

Kroucení listu na rybízu

Mám červený rybíz kterému už měsíce červenají listy. Poslední měsíc se začly kroutit. Prohledal jsem spoustu knížek a hledal na internetu, . Pěstujete rybízy a angrešty? V pokročilém létě se občas listy (hlavně u rybízu ) vybarvují až do modrozeleného odstínu nebo mají purpurově . Listy rybízu na vrcholových částech výhonů se začnou kroutit a jsou silně zkadeřené.


Důsledkem je zastavení růstu. Mšice přes léto žijí na . Její přítomnost poznáte podle žlutých a červených deformací – puchýřků – na listech časně zjara a zkoucených, zkadeřených listů na vrcholcích keřů. Zásadní je pečlivé odstranění opadaných infikovaných listů , které jsou zdrojem infekce. Listy je třeba zlikvidovat, aby se z nich zárodky nemoci . Napadené listy žloutnou, odumírají a opadávají, takže v době sklizně jsou rostliny často bez listů. Preventivním opatřením je pěstování rostlin ve . Bílé vatovité povlaky postupně hnědnou, listy zasychají a plody jsou nepoživatelné.


Hnědé padlí angreštu. Ochrana: Tato choroba přezimuje na . Zejména u rybízu se může někdy stát, že se listy začnou vybarvovat do modrozeleného odstínu, nebo že mají na listech purpurové skvrny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky