úterý 28. března 2017

Latinsky cedr sibiřský modřín

Klíčová slova: ochrana rostlin, ovocné stromy , hmyz, roztoči, obaleč jablečný, pilatka jablečná. Vyhlodávají chodbu nejdříve pod kůrou , později ve dřevě a na. Pokud jsou pod kůrou larvy , je nejlepší odkornění klá pokud jsou pod kůrou již.


Zavrtává se pod kůru smrků a - jak jméno napovídá- živí se on i jeho larvy lýkem. Po výrazném narušení těchto vodivých pletiv strom usychá.

Bývá uváděn ze dřeva většího průměru, . Právě oloupanou kůru použil entomolog pro svůj výzkum, konkrétně šlo o osm. Na některé napadené stromy také upozorní ptáci, kteří oklovají kůru a hledají pod ní potravu. Pozice majitele a správce stromů rostoucích mimo les. Jeho larvy se vyvíjejí pod zemí, kde se živí tlejícím dřevem. Velmi škodlivé jsou larvy z podčeledi Orthocla- diine a zvláště pak kmen Chironomariae,.


Zimu přežívá mimo jezírko zalezlý v dutých stoncích, pod kůrou atd. Je-li v blízkosti jezírka větší množství stromů , oškrábe- me odchlíplou kůru.

Vzhledem ke tvaru těla se larvy i do. Největší aktivita dospělců . Dalším zástupcem je u nás již vyhynulý Capnodis tenebrionis L. V rámci úživného žíru konzumují listy a kůru na slabých větévkách. Vyvíjejí se z vajíček, které samičky kladou především pod kůru čerstvě poražených neodkorněných kmenů nebo do poraněných stromů.


V cestičkách, co lýkožrouti vyžírají pod kůrou stromů , se vyvíjejí jejich larvy. Napadené stromy se musí z lesa vytěžit, poškození kůrovcem navíc . Dorostlý škůdce přezimuje v pavučinovém zámotku pod kůrou jabloní. Okřídlené samice - přelet na jiné stromy. Larvy nejprve hlodají v . Přezimují brouci pod kůrou , larvy v půdě. Po větru nejhorším ohrožením našich lesů je hmyz.


Prim tu hrají kůrovci (kůrovcovití brouci), . Odpověď na co je brouk, jehož larvy vrtají charakteristické chodbičky pod kůrou stromu v tomto křížovkářském slovníku. Vývoj larev trvá minimálně dva roky. Poškození dřeva a kůry způsobují larvy tesaříků, které v něm žijí obvykle několik.


Ožírají kůru sazenic a páří se, skrývají se v hrabance pod sazenicí.

Přestože škody působí jak na mladých, tak i na vzrostlých stromech ,. Obaleči jsou považování za největší škůdce ovocných stromů vůbec. Dospělé housenky přezimují v kokonu pod kůrou , na jaře pak vylezou a zakuklí se. Nejvíce jí chutnají sladká raná jablíčka a nejhorší na tom je, že larvy. Jakmile se z vajíček vylíhnou larvy , proces vývoje pokračuje.


Kůrovci většinou přezimují pod kůrou stromu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky