středa 11. dubna 2018

Kdy ostrihat tulipany po odkvetu

Pro nejednoho zahrádkáře začíná veselá doba, kdy se bude moci těšit z. U tulipánů , krokusů a jiných je vhodné po odkvětu ostříhat veškerá . Mečíky (gladioly) po odkvětu. V době, kdy vám mečíky právě kvetou, dbejte na to, abyste měli jednotlivé květy dostatečně podepřené nebo vyvázané. V současné době, kdy je možno již počítat s pravidelným zásobením trhu. Tak, jak s cibulovinami naložíme po odkvětu , tak se nám odmění zase příští jaro.


Květy tulipánů a narcisů jsem ostříhala a listy nechala. Naštěstí jsou pryč časy, kdy se dámy raději rozhodly žít s promodralýma nohama, . V jarních měsících, kdy cibuloviny nakvétají, toho s nimi již mnoho neuděláte. A víte, že hodně podobných květinových darů vám může dělat radost nejen pár dní, kdy kvetou, ale celé roky?


Cibule tulipánu nechte na suchém a temném místě vyzrát. Proto po odkvětu odstraňte květ, ale nechte stvol. Tulipány jsou nejvznešenější ozdobou jarních záhonů i kytic.


Cibule v době kdy zatáhly listy vyjmeme z půdy, odlomíme dceřiné cibulky, . Zamezíme tím tvorbě semeníků, které . Nejvhodnějším časem pro výsadbu je doba, kdy teplota půdy klesá pod 10°C. Ihned po odkvětu ostříhejte zežloutlé květy. Stříháme-li tulipány do vázy, ponecháváme na zbytku stvolu vždy alespoň dva dolní listy. Ty zabezpečí výživu dceřiné cibule.


Cibulnaté a hlíznaté rostliny – co s nimi po odkvětu. Jakmile ale tulipány odkvetou. Ostříhat , nechat zatáhnout, nebo snad vyjmout ze země a znovu zasadit až bude vhodný čas? Odstřihněte po odkvětu , aby se netvoříla semena a rostlina se.


Pokud je budete pravidelně stříhat až u země nemusí pak další rok kvést. Pokud možno ještě před tím, než se začnou vytvářet plody. Po odkvětu ihned ostříháme zežloutlé květy.


Tvorba plodů vyčerpá cibuli natolik, . Opojně vonící hyacinty, drobné narcisy a elegantní tulipány. Vyhněte se mu zejména v případě, že chcete rostlinu po odkvětu vysadit ven. Ostříhejte uschlé květy a cibulky s listy dále zalévejte a hnojte.


Na podzim je tam zase vrátíme. O cibule narcisů se nebudeme muset starat, když narcisy po odkvětu jednoduše zasadíme .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky