pondělí 30. dubna 2018

Medunka suseni

Sklízíme její listy či celé vršky rostliny. Meduňka má nádhernou citrónovou vůni. Teplomilka asimetrická, tedy asi metr vysoká, asi metr široká. Při pomalém sušení mají listy tendenci hnědnout, čímž se znehodnocují. K sušení sbíráme jednotlivé listy i celé lodyhy.


Na co je dobrá meduňka ? Uklidní a zažene bolest hlavy. Při velmi pomalém sušení směs hnědne a znehodnocuje se. Původním domovem meduňky je východ Středomoří a Orient. Ve středověku hojně pěstována v klášterních zahradách.


K jedněm z nejoblíbenějších určitě patří meduňka lékařská, která má poměrně široké použití. Sušení a sběr meduňky. Při sušení dbáme na dostatečný přísun čerstvého vzduchu, aby se nám . Od června do srpna sbíráme její listy k sušení. Nať s listy sklízíme . Nevýhodou sušení meduňky je, že i při rychlém sušení dochází k velké ztrátě účinných látek.


Sušíme co nejrychleji mírně rozvrstvenou v sušárně ( nebo jiné suché místnosti), aby si meduňka ponechala svěže zelenou barvu a . Každá potřebuje jistý postup a teplotu při sušení , aby došlo k co nejmenšímu úbytku léčivých. Suší se pokud možno rychle, protože při pomalém sušení hnědne. Je to vytrvalá bylina tvořící . MEDUŇKA LÉKAŘSKÁ (Melissa officinalis), slov. SUŠENÍ Aby si meduňka ponechala svěže zelenou barvu a typickou citrónovou . Nejlépe rostlinu rozprostřete do . Ideální teplota na sušení je 35°C.


Pochází z oblasti Středomoří, u nás se odedávna pěstuje na zahrádkách, odtud místy zplaněla. PRO INSPIRACI Bylinky na sušení. POTŘEBNÉ PŘÍSADY oregano,šalvěj, medunka ,libeček,pažitka . Můžeme ji při sušení také svázat do svazečků.


Pokud meduňka doposud chyběla ve vaší bylinkové zahrádce, měli byste to. Sběr pro sušení je možný až třikrát během sezony – v červnu, . Bohužel, během sebelepšího sušení a .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky