pondělí 23. dubna 2018

Klokočí co to je

Z pedie, otevřené encyklopedie. Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání. Jsou to stromy a keře se vstřícnými zpeřenými listy, vyskytující se v Asii, . Je to klokočí , tedy botanicky klokoč zpeřený. Z podstatného jména klokoč , to ze slovesa klokotat, protože ve zralých tobolkách chřestí, klokotají ve větru hýbající se semena. Svůj název získal díky svým tobolkám, klokočí , které při zatřesení chřestí – klokotají.


Tento opadaný keř až stromek je zařazen do ohrožených druhů. Keř, na němž klokočí roste, se jmenuje klokoč zpeřený. Jeho plody jsou takové lampionky – podobně jako na mochyni, takzvané židovské třešni. Zralé chřestí a díky tomu získal klokoč své jméno. Dřevo zažloutlé, husté, bez.


Ho, ten růženec z klokočí jako had tebe. Korále vyrobenené ze semen klokoče zpeřené. Tyto semena byly využívány na růžence a byly dostupné po celé Evropě. Roste jako vzpřímený keř nebo stromek . Podle ozdobného zahradního keře, z jehož semen se vyráběly růžence.


Nezvyklé plody ( oříšky) ve větru klokotají ve svých obalech - lampioncích. Zasychající lesklá semena uvnitř tobolek za větru klokotají, z čehož vznikl český název KLOKOČÍ. Klokočí z písničky i Velké Moravy.


Dříve tento keř vyrůstal v okolí domů velmi často. Tohle jsou důvody, proč byste tyhle zázračné korálky měli mít pořád u sebe. Nemusíte být zrovna velmistr esoterik, . Super vířivka a sauna. Restaurace v penzionu . Profil kapely Těla (rock) z města Liberec, obsahující písničky k poslechu, mp koncerty, alba, videoklipy, texty a fotky. Někteří si ještě vzpomenou, že z klokočí se vyráběly růžence.


Méně lidí tuší, jak klokoč kvete a že je možné jeho oříšky konzumovat. Růžence vyrábíme z klokočí , které si samy pěstujeme na naší zahradě: je to jednoletá rostlina. Sesbíraná semena se musí jednotlivě protáhnout jehlou a zevnitř .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky