čtvrtek 9. února 2017

Kdy rezeme rybíz

Kdy a jak řezat červený rybíz. Naposledy upraveno: 5. Rybíz patří mezi nejčastěji pěstované drobné ovoce na našich zahrádkách. Rybízy pěstujeme jako keř či stromek.


V případě letního řezu počkejte, až keřík nebo stromek přestane plodit. Prosím o radu jak a kdy stříhat stromkový červený rybíz. Období po sklizni je téměř ideální termín k řezu rybízu. SLOUPEČKOVÁ RZIVOST RYBÍZU ( rez vejmutovková) Je to rovněž dvojbytná rez , kde hostiteli jsou rybíz a borovice vejmutovka. U vejmutovky napadá tato rez.


Tato operace je samozřejmě silným řezem pro matečné rostliny, takže rostliny jsou . Kdy co stříhat na zahradě - velmi stručný přehled. Rybíz , angrešt, maliník, ostružiník řežu dost brzy, už v únoru, tedy pokud moc nemrzne. Jádroviny řežeme hlavně v předjaří (zimní řez). Výnos : ročně 3–kg z keře Kdy ? Ribes rubrum (Červený rybíz ) Ribes uva-crispa (Srstka angrešt).


Stromkový rybíz řežeme podobně, všechny větve zkracujeme asi o třetinu ( korunka je pevnější a kompaktnější), odstraníme suché a nevhodné . Příznaky jsou velmi časté na keřích rybízu , angreštu a ořešáku. Jedná se o dvoubytnou rez , kde druhým hostitelem je borovice vejmutovka, u níž rez postihuje . Provádí se dvě etapy řezů na bobulovinách - po sklizni úrody a druhá na jaře. S řezem poradí Ivan Hričovský ze Slovenského svazu zahrádkářů.


Poraďte mi, kdy je nejvhodnější termín pro tento zákrok? Principem tohoto řezu je odstranit některé větve, zejména ty staré, . V době, kdy má strom krátké přírůstky, vnitřní zasychající obrost, plody zdrobňují, ale strom je. Rybíz řežeme v průběhu zimy nebo v létě po sklizni (při sklizni).


Výše popsaným způsobem tedy řežeme hlavně keřový červený rybíz , který. Tento typ rostliny v létě, kdy výhony dosáhly délky cca m, . Při správné péči Vám keře rybízu budou dělat radost až let, stromky 8-let. Pokud sázíme na podzim, řez provedeme až předjaří, kdy zkrátíme jednoleté . Ve videu se dozvíte jak se dělá jarní řez ovocných dřevin - rybízu , jak rozpoznat, který výhon je jaký starý a také. Příští rok už ji při zimním řezu budete tvarovat normálně.


Jak na udržovací řez. Vzrostlé stromy si před řezem pozorně prohlédněte .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky