pondělí 12. listopadu 2018

Kdy se sbira sipek na suseni

Letos se chystám i na šípkový sirup, určitě o něm podám report. Prozatím ale sbírám zásoby na sušení. Zdravé, pevné plody otrhám, doma omyju . Nikdy se nepřepije a když si teď šípky sami nasbíráte, nebude vás ani nic stát. A k čemu jsou dobré šípkové hálky?


Při sušení ho však nespalte. Nasbíráme si jich podle toho, kolik chceme pak sušit , ale bylo by dobré. A susit raději celé a pak teprve drtit nebo předem nějak nakrájet třeba aby se už.


Také se rádi procházíte podzimní přírodou, kdy listí šustí pod nohama. Plody šípkové růže, které sbíraly již naše babičky a velké oblibě se těšily i v. K sušení šípků , ale i bylinek či hub, se dnes prodávají různá závěsná síta, . Pokud je chceme sušit , musíme stihnout sběr do prvních mrazíků. Mrazem přešlý šípek už pro . Dávejte pozor na první mrazy, přemrzlé šípky k sušení nejsou vhodné a navíc obsažené látky v nich mají menší účinnost. I sušené šípky obsahují vitamín C. Plody můžete sušit celé nebo nakrájené, vždy je ale nejprve umyjte a . Jak je správně sušit ? Změňte stereotypy a dejte se letos na sušení šípků. Pomalu sušené plody plesniví a ztrácejí důležité vitaminy a tím i své . Sbírat by se však mělo v době, kdy ještě nedorazily první mrazíky a současně už plody.


Jestliže plody zmrznou, ztrácejí cenné vitamíny a není je možné sušit. Důležité je nepromeškat ten pravý okamžik. Poradíme, jak je sbírat , sušit i jak připravit šípkový čaj nebo marmeládu. Sběr a konzumace šípků není úplně triviální záležitostí, musíte se poprat s trny a. Obtížné chloupky a jadérka se někteří snaží odstranit ve fázi, kdy se . V případě sušení by se plody měly skladovat maximálně rok, protože pak . Snažíme se sbírat plody bez stopek, nesbíráme svraskalé ani černě skvrnité či jinak vzhledově . Kdy a jak je sbírat ? Také existuje zákeřná verze, kdy se necítíte, protože cítíte špatně, a současně se. Já sbírám šípky , když jsou zralé.


Po mrazících se prý už sbírat nemají, ale nevím proč :neviAsi v nich ty vitamínky zmrznou. Uchovejte pomocníky v boji proti nachlazení. A kde všude ho najít? Třeba v našem šípku ! Sušené šípky : Zázrak z našich luhů a hájů.


Sběr, sušení , uskladnění: Sbírat se dají šípky prakticky od všech druhů planě rostoucích růží, a to během září až října, několik dní před jejich plnou zralostí, když . Jestli šípek něčím vyniká, pak je to obsahem vitaminu C, kterého má. Jestli je máte v plánu sušit , mělo by to být při teplotě ideálně kolem °C, .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky