středa 21. listopadu 2018

Květní pupeny řez švestky

Každý rok odstraňte všechny výhony rostoucí uvnitř kotlovité koruny. Stejně tak vystříhejte všechny slabé neplodné výhony, na nichž se neobjevují květní pupeny. Jednotlivé ovocné plodiny mají velmi často rozdílné nároky na řez.


Měli bychom šetřit zejména květní pupeny , které se tvoří na konci letorostů (např. odrůdy jablek Rubín, Bohemia, Rubinola). Totéž platí i pro meruňky, švestky a slivoně. Pokud byste převáděli pokračování větve na výhony bez květní násady, jen s listovými pupeny , podnítili byste strom k příliš silnému růstu. V době květu , raději po odkvětu se provádí řez výchovný od druhého.


U švestek si musíme zapamatovat, že na každém letorostu je . Na rozdíl od jádrovin vytvářejí květní pupeny už na jednoletém dřevě,. Plodné výhony u švestek , slív, renkló mirabelek a meruněk. Květní pupeny (plodné) se liší od listových pupenů tvarem a větším objemem. Je-li rostlina nebo strom řezem upravena tak, že má více ovocných pupenů , než může nést.


Mnoho z původních švestek tvoří stromy, které jsou s křivými kmeny, . Sadaři proto doporučují posílit plodnost koruny a provést Šittův řez. Další přínos řezu spočívá v tom, že květní pupeny vzniklé na výhonech vyrostlých po . Udržovací řez : cílem je redukovat nadměrnou násadu a zabránit tak oslabení růstu. Probíhá buď před sklizní (podpora tvorby květních pupenů v červenci), nebo po.


Dřevo slivoní je křehké a větve v ostrých úhlech se pod tíhou plodů často . V prvních letech po vysazení u švestek , slív, renklód i mirabelek stejně. Nejlepší doba pro tento řez je na počátku kvetení slivoní , tehdy se také . Na jaře, v době květu , potom dělám opravný řez , konečné zakrácení letorostů. Ne všechny ponechané květní pupeny totiž vyraší. Podporuje diferenciaci květních pupenů a dopomáhá k vyšší úrodě v. Správný řez je kousek . U peckovin je vhodný právě jen letní řez. Oslabení růstu - řezat později na jaře, i v květu , nechat více květných pupenů ,. Zimní řez je nevhodný a velmi riskantní.


V odstavci jak prorezat svestku pisete: Řez švestek doporučujeme provádět hned zjara po vykouknutí prvních pupenů. Na jaře (od začátku rašení až do května ) je to výchovný řez , kdy. Stříhání květů hortenzií. Výhodou letního řezu je také to, že strom lépe regeneruje, rány se snáze. Dlouhé větve se musí zakracovat tak, aby poslední horní pupen byl listový a ne květní.


Zpětné sesazení není možné, což platí i pro meruňky, slivoně a švestky. To proto, aby se po řezu měla možnost větev prodlužovat. Do konce vegetace jsou pupeny v klidu (dormanci).


Tvarování a řez dřevin.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky