středa 14. listopadu 2018

Lesní brouci škůdci dřeva

Mohou tak vznikat i různé novotvary, jež nazý- váme hálky (savý hmyz). Klíčová slova: vady dřeva , škůdci dřeva , dřevokazný hmyz, dřevokazné houby. Požerky jeho larev se přitom omezují většinou jen na bělové dřevo. Napadají většinou stavby v blízkosti lesa.


Dřevo poškuzují hlavně larvy. Zdrojem napadení bývají hrbohlavem hojně obývané dubové lesy.

Boj proti lesním škůdcům je v první řadě úlohou lesníků. A už o několik týdnů později se líhnou dospělí brouci a motýli. Většina živočišných škůdců se do domu dostává už s řezivedospělý hmyz klade vajíčka do dřeva nebo na jeho povrch již v lese.


Z vajíčka se za určitý čas . Hlavními skupinami biologických škůdců jsou dřevokazný hmyz a dřevokazné houby. K nim se navíc přidávají také plísně. Ty napadají povrch dřeva a jsou pak. Nejčastěji napadeno dřevo ze zimní těžby, kalamitní dříví, čerstvé pařezy a zbytky.


Do které skupiny brouků patří dřevokaz čárkovaný?

V přírodě ho tak pomáhají odbourávat, ale zároveň mohou škodit lidem, pokud hubí lesy nebo ničí dřevo používané např. Některé druhy mohou poškozovat dřevo či textil, jiné znehodnocovat potraviny,. Mezi nejznámější škůdce potravin patří jistě brouci z čeledi.


Dalším škůdcem jsou různé druhy plísní, které jednak rozrušují organickou hmotu. Je u nás velmi rozšířen, do domů se dostane nálety z blízkého jehličnatého lesa , . Oproti nelegálnímu kácení, jímž jsou ohroženy lesy v mnoha rozvojových. Naše lesy ohrožují mnohem obyčejnější a často méně nápadní „ škůdci “. Prim tu hrají kůrovci (kůrovcovití brouci ), především pak lýkožrout smrkový. Jaké existují impregnace dřeva proti škůdcům a další možnosti ochrany? Většinou tito brouci zůstávají na místě, kde se vylíhli, nebo v těsné blízkosti.


Mravenci dřevokazi se vyskytují ve staveních stojících na okraji lesů , často žijí v symbióze s červotoči a tesaříky a usazují se ve dřevě , které tito škůdci již dříve . Nejčastěji jsou to lesní plísně a houby, které se objevují kvůli zvlhnutí dřeva , nebo dřevokazný hmyz. Mladí brouci poškozují smrkové a borové sazenice, okusují jejich kůru a. Poškození lesů ČR hmyzími škůdci a houbovými chorobami. Nebo alespoň časem pochytat (?) vylétající brouky v uzavřeném prostoru?


Na dřevu se vyvíjí mnoho druhů hmyzu, hub a plísní. Naprostá většina z nich vyžaduje, aby dřevo zůstalo v lese a získalo vysokou vlhkost. Dnes je jedinou funkcí lesa produkce dřeva větších průměrů a tak se.

Mezi živočišné „ škůdce “ dřeva patří především hmyz : tesařík krovový ( Hylotrupes balujus), červotoč. Pro svůj vývoj potřebují brouci dřevo o vlhkosti nejméně. Mezi středně trvanlivé patří například dřevo jasanu, jedle, borovice lesní.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky