pondělí 26. března 2018

Kdy prořezat třešně

Velmi důležité je zachovat pyramidální tvar koruny, nikoli deštník, kdy horní větve spolehlivě odstíní všechny dole. Děláte si starosti, jak udržet pěkný tvar ovocného stromku? Vysvětlíme vám, proč se vlastně řez dělá, kdy je ten správný termín a které tvary . Krásně se to dá prezentovat třeba u vzrůstných a plodných odrůd jabloní jako. Fáze plodnosti: Období, kdy mnohé odrůdy začínají mít sklon ke střídavé . Tvar koruny je stálý, úroda bohatá. Když strom zestárne a přestává plodit, ale pořád je zdravý, můžeme jeho kondici obnovit zmlazujícím řezem.


Kdy řezat ovocné dřeviny? Jádroviny ( jabloně , hrušně, …). Staré jabloně a hrušně se slabými přírůstky nejlépe zmladíme v pozdním podzimu. Ovocné stromy můžeme začít prořezávat již v prvním měsíci roku. Dobrá doba pro prořezávání jabloní je podzim, kdy již byly listy a plody vyřazeny.


Víš, jak prořezat jabloň v letních měsících, ty dosáhnout úspěšné sklizně. Je důležité vědět, kde a kdy řez provést, jinak můžete nadělat více škody než užitku. Ten je nejvhodnější prořezávat na jaře před rašením a na podzim. Důležité je také ohýbat větve jabloně směrem dolů v úhlu °, aby . Máte zahradu, kde pěstujete jabloně ? Pokud jste nestihli zimní řez koruny, nezoufejte, některé úpravy můžete udělat i během roku.


Každoroční prořez koruny . Pro úspěšnou sklizeň je nutné udržovat vzdušný střed koruny stromu. Doposud jsem psal jen o zimních řezech. Ty jsou při výchově jabloní či . Jabloně , hrušně a další jádroviny řežeme hlavně v únoru až březnu, ale je možné ho provádět ihned po skončení velkých mrazů. Co je potřeba vědět o jabloni ? Jaké jsou odrůdy jabloní ? Proč prořezat jabloň ? Jak prořezat jabloň ? Zimní prostřih je vhodný pro jádroviny – tedy jabloně a hrušně. V zimních měsících bychom také neměli zapomenout na prořez keřů – rybíz, . Proces hojení ran po prořezání je poměrně dlouhý, ale může (a měl by být) zrychlen rozšiřováním plátků a řezů.


Kromě zahrady jsou i jiní zranění.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky