pondělí 12. března 2018

Kdy susit majoránku

Jak a kdy majoránku sklízet? Poslední sklizeň probíhá na podzim, ještě před prvními mrazíky, kdy se sklízí celá rostlina a následně se suší. Na sušení majoránku poprvé stříháme ve chvíli, kdy se začnou tvořit . To je majoránka zahradní, bez které si neumíme dnes vaření vůbec. Naposledy se sklízí na podzim, kdy se vytrhávají a suší celé rostliny.


Pro okamžitou potřebu lze odstřihávat majoránku průběžně, jakmile . Nejvyšší kvality dosahuje majoránka v období, kdy většina rostlin. Nať pak sušíme na stinném vzdušném místě při maximální teplotě do 40°C. To platí například pro dobromysl, tymián, rozmarýn, šalvěj či majoránku. Teplota v místě, kde se bylinky suší , by měla být maximálně 30–°C.


C, skladujeme v uzavřené nádobě. Majoránku sušíme při teplotě max. Rozmarýn, majoránka , bazalka nebo tymián.


Nejlepší dobou je tedy léto, kdy je rostlina uprostřed aktivního růstu. Pokud to je majoránka , tak ji používat a sušit můžeš – je to úplně to. Nemůžeme se se sousedkou shodnout na čase, kdy majoránku sklízet. TIP: Semínka majoránky v našich podmínkách nedozrávají, proto doporučuji. Konzervování: Suší se nebo se nakládá clo oleje.


Druhý způsob poté využívá sušení mrazem, kdy se rostliny hluboko zmrazí a suchým vzduchem zbaví rostliny vlhkosti. Tento způsob sušení zachovává maximální . Nejlepším způsobem sušení majoránky je hluboké zmražení, při kterém se . Bývaly doby, kdy všechny rostliny byly pro lidstvo důležité. Suší se zavěšená ve svazečcích nebo rozložená na stinném, vzdušném, teplém . Nejjednodušším a často i nejlepším způsobem KOŘENY SE SUŠÍ POMALU a. PŘIPRAVTE SI SKLIZEŇ Všechny bylinky je nejlepší sklízet v době, kdy mají. Francie: levandule, bobkový list, majoránka , oregano, rozmarýn, tymián a. V podstatě se všechny bylinky dají sušit , některé však suše- ním ztratí tolik ze svého. Sklízejte nejlépe za suchého počasídopo- ledne, kdy bylinky mají nejvyšší . V tomto článku se dozvíte, jak sušit byliny tak, aby si zachovaly svoj.


Nejlepší je sbírat byliny v době, kdy jsou plné pupenů, ideálně hned ráno po odpaření. Můžete takto sušit rozmarýn, tymián, oregano, šalvěj, majoránku a různé květiny. Výjimku představuje majoránka k sušení , kdy je daleko praktičtější nasušit.


Sušit se kromě majoránky dá velmi dobře i libeček, nať petržele a . Pro delší skladování ji sušíme rozloženou nebo ve svazečcích ve stínu za. Z majoránky sbíráme celou nať před vykvetením. Bylinku sbíráme ráno po oschnutí rosy, dříve než začne svítit prudké sluníčko. U nás je to rostlina jednoletá, málo kdy vyzraje na semeno.


Je nutno si jej opatřit z teplejších. Jak uskladnit majoránku na zimu. Lístečky a malá poupátka můžete zmrazit samotná nebo s petrželkou.


Děje se tak na stejném principu jako u trvanlivých salámů, kdy klobásy necháme. Při sušení se nesmějí navzájem dotýkat ani nesmějí zvlhnout, proto je.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky