pátek 9. března 2018

Kdy sklízet mátu peprnou

Nejznámějším druhem je máta peprná , jejíž zvláštností je, že byla uměle vyšlechtěna. Sbírat můžete nať i listy, nať sklízejte ještě před rozkvětem a sušte v tenkých vrstvách ve stínu. Listy můžete sbírat po celé léto, sušení . Jul Jak a kdy sklízet. Například mátu peprnou nebo meduňku můžete ostříhat až k zemi, protože se rostliny rozmnožují podzemními kořeny, . Za vhodného letního počasí tato rostlina dorůstá a může se sklízet podruhé.


Sklízejte nejlépe za suchého počasídopo- ledne, kdy bylinky mají . Jump to Sklízení máty - V tomto článku:Připravte si rostlinyZasazování mátyPéče o mátuSklízení mátyReference. MÁTA PEPRNÁ (Mentha piperita), slov. Mátu seženete v mnoha variantách. Většinou ji sklízíme . Nať máty se sklízí zejména před květem, kdy doroste do výšky asi až cm.


Listy sklízíme stejným způsobem, oddělujeme ale ještě před sušením. Aug Samozřejmě ale nemusíte sklízet jenom z vlastních zdrojů na zahrádce. Bylinky v červnu: jak je sklízet a zužitkovat . Máta peprná , listy a natě sušte ve stínu. Je to doba, kdy jsou aromatické látky bylin nebo jejich složky v nejvyšší koncentraci.


Některé byliny se sklízejí v podstatě celé, to znamená, že je odstříhnete nebo. Jun Sušenou mátu peprnou neskladujeme déle než rok a uchováváme ji v dobře. Sklízí se poprvé na začátku května, než začne kvést, sklizně mohou být. Sep Čerstvé listy a výhonky pak budeme postupně sklízet po celou zimu.


Také u trsnatých, bujně rostoucích trvalek, jako je máta a meduňka, je pěstování v květináči snadné - ideální jsou pro. Do tepla je přeneseme až ve chvíli, kdy je budeme chtít rychlit a sklízet. May Voňavá máta peprná má své místo v bylinkových zahrádkách. Nať se potom sklízí před rozkvětem, nejlépe ve slunný suchý den v polední době, kdy má v sobě nejvíce aromatických silic.


Kdy sklízet a jak uchovávat. Nejvhodnější dobou, kdy sklízet nať je těsně před rozkvětem, sušte ji ve stínu v tenkých vrstvách. Pro sběr listů je vhodné celé léto, ty . Aug Šalvěj, máta a meduňka patří na zahrádku stejně jako slunce k létu.


Nejlépe před rozkvětem a za slunečného počasí, kdy obsahují nejvíce silic. Nať je ideální sklízet před rozkvětem máty, tedy od června do září. Vybíráme však i podle stupně peprnosti , někomu příliš peprná máta vadí, jiný to. May kdy sklízet bylinky, jak sklízet bylinky, bylinky, pěstování bylin, bylinkový čaj,.


Oštipujete listy bylinek a pak vám zůstávají jen holé stonky? To je samozřejmě špatně. Podívejte se, co radí.


Tedro až Lomažlickém obilí dát užívá už po několik roků máty peprné. První plodina voňavých zelených rostlin získaných z domácí máty se sklízí již 15–dní. V tomto případě, během teplé sezóny, kdy je růst nejaktivnější, můžete získat až . Sklízí se v době, kdy obsahuje nejvíce aromatických silic, což je v odpoledních . Jako léčivka se máta peprná sklízí v létě, nejlépe však již v květnu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky