čtvrtek 29. března 2018

Mapa infikovaných klíšťat

Mapy výskytu nakažených klíšťat. Mapa aktivity klíšťat na území České republiky. Připravili jsme pro vás interaktivní mapu s výskyty infikovaných klíšťat.


Zobrazená data pocházejí z více než 12 . Více než čtvrtina je infikovaná přenosnými chorobami. Odborníci z Karlovy univerzity připravili mapu míst, kde klíšťata hrozí nejvíc. Mapa zobrazuje prostorové rozmístění velikosti rizika onemocnění klíšťovou encefalitidou.


Míra rizika je vyjádřena v šesti stupních, které jsou na mapě vyjádřeny . Mapuje výskyt klíšťat. A výsledky jsou více než varující! Každé čtvrté klíště je infikované. Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v . Aktivita patogenního organismu závisí na . Encefalitida není přenosná z člověka na člověka.


Mapa infikovaných klíšťat

Nakazit se můžete pouze přisátím infikovaného klíštěte nebo rizikovou manipulací s klíštětem. Výskyt onemocnění u lidí je závislý na množství klíšťat , na období jejich aktivity. Sáním na těchto zvířatech se infikuje klíště , které může být zdrojem nákazy pro člověka.


V infikovaném klíštěti se virus udržuje aktivní i po přeměně v další vývojová . Klíšťata jsou roztoči, kteří se živí sáním krve. Loňské statistiky tvrdí, že je každé čtvrté vyšetřené klíště infikované. V České republice nejsme . Oproti tomu nejnižší podíl infikovaných klíšťat byl zaznamenán v Pardubickém kraji ( ). Průměrný výskyt dosáhl jedenácti procent pozitivních . Infikovaná klíšťata , která mohou roznášet původce těchto nemocí, se vyskytují. Při pohledu na mapu Evropy, na níž by byl znázorněn výskyt klíšťat , byste slepá místa hledali jen stěží.


Klíště je celosvětově velmi rozšířený členovec a ani Evropa . Země, které zahájily rozsáhlou očkovací kampaň (Rakousko, Bavorsko), dosáhly poklesu počtu onemocnění, avšak množství infikovaných klíšťat je v těchto . Kde se nejčastěji nachází infikovaná klíšťata ? Mapa vychází z dat týmu Miroslavy Burýškové z Klíště. Podmínky pro přenos viru klíšťové encefalitidy jsou na jihu Čech téměř všude. Poukazují na to výsledky nejnovějšího průzkumu, který v letech . Klíšťová encefalitida je onemocnění přenášené přisátím klíštěte a je endemická v. Na zjištění distribuce populací klíšťat infikovaných virem klíšťové. Vyberte si územní pracoviště z nabídky nebo kliknutím na mapě.


Prahy (dále jen „HSHMP“) přehlednou stručnou informaci (infografiku), jejíž součástí je mapa s vyobrazením lokalit, kde infikovaná klíšťata byla HSHMP . O riziku setkání s infikovaným klíštětem získáte informace na portále kliste.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky