čtvrtek 1. března 2018

Maliník kdy sázet

Kdy , kam a jaký maliník vysadit. Naposledy upraveno: 27. A to nejen kvůli lahodné chuti svých . Máte v plánu vysadit si na zahradu maliník (Rubus idaeus)?


Pokud ano, pusťte se do toho v první části měsíce března. Místo mu najděte co nejslunnější, aby maliny dobře zrály a byly sladké. A hlavně, maliník je schopen, na rozdíl od ostružiníku, přezimovat i po výsadbě téměř bez újmy. Zejména děti ocení maliník na zahradě.


Maliníky sázíme do jamek vyhloubených podle . Při volbě vhodné odrůdy maliníku je možno sklízet maliny přes celé . Kdy je ideální čas na jejich výsadbu? Na podzim, ideálně na přelomu října. Vzhledem k tomu, že maliník plodí na loňském dřevě, přebytečné letorosty u . Tou nejlepší variantou je, si maliny či ostružiny vypěstovat na zahradě. My se dnes s paní Ludmilou Duškovou.


Právě nyní na podzim si můžete oba druhy vysadit. Stejně jako výsadba v naopak písčitých a vodu špatně držících půdách vysazovat do jam pod úroveň okolní půdy, kdy jámy slouží jako jímky vody z okolí se k . Dobrý den, velmi by mne zajímalo, jak a kdy se sází maliny. Mám domluvené, že si mohu kdykoliv od sousedy odkopnout několik čerstvých . Plody mohou být velké nebo výrazně menší a maliník může mít různě velkou toleranci k plísním a virózám.


Postřik aplikujeme v době, kdy jsou výhony dosahují výšky cm. Tip: Většina druhů potřebuje k růstu oporu. Trvanlivost ‎: ‎Výsadba maliníku má životnost zhr.


Náročnost pěstování ‎: ‎Rostlina není náročná na. Kdy sázet maliník - Zpracovaná témata - ČeskéNápady tema. Pěstování maliníku vychází z oblasti původního stanoviště. V případě rozsáhlejších porostů se maliny sázejí do řad vzdálených od sebe minimálně metry. Odrůdy plodící na výhonu v roce, kdy vyrostl, jsou zatím jen raritou.


Kam maliníky a ostružiníky zasadit, kdy je sklízet a řezat, bývá pro laického. Mladé rostlinky maliníku či ostružiníku se sázejí na podzim nebo časně zjara ve . Některé odrůdy maliníků jsou ale stáleplodící, můžete se setkat také s označením dvakrát plodící, jedná se ale o totéž. Tyto maliníky plodí . Některé maliníky plodí na loňských výhonech, jiné na letošních prutech. Pro správný čas, kdy odstranit už odplozené výhony platí jednoduchý . Poznejte, kdy je správný čas prořezávat. S tímto maliníkem budete sklízet úrodu ještě v době, kdy už ostatní druhy dávno.


Maliny se sází do neutrální (mírně kyselé) půdy, která musí být bohatá na . Ideální je vysazovat maliník na podzim. Sází se asi o tři centimetry hlouběji, než rostl ve školce, jednotlivé rostliny asi půl metru od sebe. Sazenici hned seřízneme . Nejlépe je vysadit maliník někde blíže plotu nebo v koutě zahrady, chceme-li.


V suchém létě, kdy je v půdě nedostatek vláhy, bývá odnoží méně a jejich jakost. Chceme-li sázet na jařem založíme vyryté odnože v zemi na .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky