čtvrtek 22. března 2018

Květina pršavka

Rozrazil lékařský (Veronica officinalis) je vytrvalá léčivá rostlina z čeledi. Zdeněk Kučera - KVĚTINY V ČESKÉ KRAJINĚ. Původně okrasná rostlina z Indie.


ROZRAZIL - Rozrazil rezekvítek, bouřka, pršavka. Lidově se tomuto našemu nejhojnějšímu rozrazilu říká pršavka. Někteří ji nazývají pršavka na základě pověry, že po utržení této květiny začne pršet. Ano, tomu jsme taky jako malí věřívali a říkali jsme rozrazilu pršavka.


Něžné, drobné kvítky. Rostlina se vyhýbá vlhkým stanovištím. Tyto názvy vznikl na základě pověry, podle níž po utrhnutí této rostliny začne . Hezký snímek, hezká rostlina. Obě rostliny, květina i strom, mají podobně tvarované listy. Marie, asi nejznámější je pod lidovým názvem „bouřka“ nebo pršavka.


Také je využíván jako léčivá rostlina pro své dezinfekční účinky. Zde se vaří celá rostlina s medem a odvar se podává několik dní. My tomu říkáme pršavka. Ta květina , bouřka, mi připomíná takovou stístěnost, je uvězněná v něčem, proti čemu se nedokáže bránit.


V dětství jsme mu říkali pršavka a věřili, že když se utrhne, prší. Taková křehká víla v. Jsou květiny , které máme spojeny s nějakým člověkem. Na záhonu se rozv___ly všechny květiny.


Na zdi v___sí krásný obraz. V___bila se mi baterka. Tomáš se může pochlubit v___nikajícími v___sledky ve sportu. Tato rostlina tvoří rozsáhlé kobercovité porosty. Tato submerzní vodní rostlina , patří mezi rostliny s fenotypovou.


Mnohem známější název pro rozrazil je „ pršavka “. Moravského krasu se mu lidově říká pršavka. Tento lidový název je. Vzácně se vyskytuje typicky horská rostlina , kterou je hořec tolitovitý.


Rozrazil, lidově pršavka nebo bouřka, je jedna z nejběžnějších květin. Kolem oltáře byly mladé břízky a květiny. V některých oblastech naší země má rozrazil rezekvítek lidový název „ pršavka “ či „bouřka“. Bolí očko, květina slzičky. Kytka, květina : Natrhej kytek v zahrádce (Dačice, Zábřeh).


Pršavka (slov. peršáň), hruška nebo jabko od rudy opálené (Jevíčko).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky