pondělí 15. října 2018

Kdy provádět výchovný řez švestky

Provádíme zmlazovací řez. Vhodné je provádět tzv. Výchovný řez švestek. Hned po vysazení je nutný výchovný řez , který dá základ správnému tvaru koruny.


Měl by se provádět pravidelně a . V průběhu života ovocného stromu se provádějí tři druhy řezů.

Dalším případem je doba kdy uvažujeme o výměně odrůdy a strom tedy. Pokud je délka přírůstků menší, budete provádět pouze řez zmlazovací. Ze začátku, po vysazení stromu budete řezem tvarovat správný tvar . Mnozí zahrádkáři si nevědí rady s řezem slivoní , třešní, broskvoní a meruněk.


V tomto období provádíme řez výchovný a udržovací, přičemž stejně jako u ostatních. U slivoní můžeme zapěstovat buď korunu přirozenou, kdy na středním . Jak prořezat slivoň na jaře. Jednoduchý řez , kdy odstraníme větve rostoucí směrem do koruny.

Záleží samozřejmě na klimatických podmínkách, ale řez musíte udělat. Mám roky švestku , v létě, kdy se doporučuje švestky prořezávat, jsem tak neudělal. Je možno řez provést na jaře, či raději počkat na období po sklizni. Nutno podotknout, že dělám pouze výchovný řez asi do let od . U obou stromů počkejte až do doby, kdy začnou kvést a tedy bude tepleji. Já mám k pozdnímu řezu slivoní a peckovin obecně jiné důvody.


Jako doplněk lze k řezu jarnímu přidat řez letní, kdy je-li nový obrost příliš hustý, tak . Podzimní řez vinné révy, Řez švestek , Stříhání švestek , Postřik švestek , Švestky ,. Nejlepší období pro řez vinné révy je únor - doba, kdy odezní největší mrazy. V odstavci jak prorezat svestku pisete:Řez švestek doporučujeme provádět hned. V prvních letech se provádí výchovný řez – hlavně jde o zkracování výhonů.


První rok je nutné s příchodem jara provést řez švestek ihned po objevení. Všeobecně platí, že peckoviny a skořápkoviny řežeme v době, kdy již nehrozí žádné mrazy, nejlépe. Totéž platí i pro meruňky, švestky a slivoně. Na jaře (od začátku rašení až do května) je to výchovný řez , kdy odstraňujeme . Kdy provést řez meruňky? Podívejme se na to, jak provést řez u jednotlivých druhů ovocných stromů.


Dřevo slivoní je křehké a větve v ostrých úhlech se pod tíhou plodů často lámou.

Z ovocných stromů pak hlavně třešně a švestky. Podle zahradního kalendáře se tento řez se provádí v době kdy je strom ještě . Po přeroubování je třeba provádět výchovný řez po dobu několika let neboť zapěstováváme.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky