úterý 23. října 2018

Lišejník na kůře hrušní

Nejdříve tyto parazitické organismy vegetují jenom na povrchu borky, ale později narušují kůru hlouběji a do pletiv rostlin se mohou dostávat výtrusy různých hub a. Pomůže výluh z popela. Nejčastěji je nacházíme ve vyšších polohách v lesích na skalách, na kůře stromů, ztrouchnivělých kmenech, na zdech. Nejvíce jsou takto poškozovány slivoně, jabloně, hrušně a třešně. Uchycují se na venkovní dlažbě, stěnách, kamenech, střechách, kůře. Lišejníky jsou organismy složené, v nichž žijí v symbiose vřeckaté houby s řasami.


Kdo starou kůru odstranil škrabkou a poté ji spálil, má proti sobě soupeřů. Odstraňujeme starou borku, mechy a lišejníky na stromech. Začínáme s průklestem starších stromů jabloní a hrušní , nebo je připravíme zmlazovacím. Silné kmeny natíráme vápnem, čímž částečně desinfikujeme kůru a chráníme tak strom . Strupovitost je jednou z nejrozšířenějších chorob jabloní a hrušní. Rakovina tvoří na kůře stromů šedé skvrny, které později zčernají.


Ovocné stromy, zejména starší, jsou často pokryty mechy a lišejníky. Potřebují ovocné stromy houby a lišejníky ? Praskliny v kůře stromů se také mohou objevit s prudkými změnami teploty, s popálením kůry brzy na. Usadí se na kmenech hrušek a švestek a způsobí hnilobu bílého jádra. Další výhodou bílení kmenů pomocí vápna je omezení vzniku zelených povlaků, jako jsou různé mechy a lišejníky, na kůře stromu. Kůru porostlou mechem a lišejníky před nátěrem očistíme kartáčem, . Nectria galligena a N. Ditissima), strupovitost hrušní a jabloní čili fusikladium ( Fusicladium a všech porostů na kůře ( lišejníků a mechů) a tyto odpadky spáliti.


Na kmenech i větvích ovocných stromů obvykle najdeme mechy a lišejníky. Vedle potřebné výživy, posilující zdravy růst, dodává trávníku sytě zelenou barvu (odstraňuje chlorózu porostu) a zabraňuje rozvoji mechů a lišejníků. Puchýrovitá rakovina kůry Pear blister canker.


Výskyt rakoviny kůry : hrušeň , jabloň. Také jsou stromy obrostlé lišejníkem. Pyrenokarpní lišejník , vyskytuje se na kůře , často na bezech spolu s Macentina.


Rezek, stélka-nezřetelná, plodnice. Caloplaca cerina (Ehrh. ex Hedwig) Th. LIŠEJNÍKY ZAZNAMENANÉ BĚHEM KRYPTOGAMOLOGICKÉ EXKURZE.


Lze také pozorovat vytékání mízy, spolu s hrboly na kůře. Lišejník islandský (Pukléřka islandská, Cetraria islandica). Mnoho zahradních plodin také často trpí lišejníky a mechem, které se usazují na. Spodní houba, která se vyvíjí pod kůrou a posílá hyfy po celé délce stromu,.


Kmeny mladých stromků jsou čisté a kůra staré pokryté lišejníky. Lichenes) - symbiotické organismy rozsáhlé skupiny sestávající z hub a.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky