čtvrtek 11. října 2018

Kdy se provádí postřik proti monilioze

Letní řez je vhodným doplňkem základního řezu stromů,. V korunách mladších stromů můžeme však při jejich počátečním tvarování provést některé dílčí úpravy. Nejčastěji zimní řez provádíme v únoru až březnu, ale je možné ho provádět ihned. Pokud jde o řez broskví, meruněk, slivoní a švestek , postup je stejný jako u. Lze tedy říci, že řez stejné dřeviny lze provést velmi různě. Někdy se dává přednost před zmlazením hlubokému řezu, kdy se část dřeviny zmladí a část je.


Mnoho z původních švestek tvoří stromy, které jsou s křivými kmeny, nepravidelné a . V neposlední řadě řez plní fytosanitární či hygienickou funkci, kdy se odstraňují. Dřevo slivoní je křehké a větve v ostrých úhlech se. To platí i pro třešně a švestky , které je také vhodné řezat v polovině léta. Podle pokynů v následující části lze provádět udržovací řez jabloní a . U jádrovin se vylamují vlky, vyřezávají se jednoleté překážející větvičky.


Poslední dobou pro řez je asi 25. Jak prořezat slivoň na jaře. Jednoduchý řez , kdy odstraníme větve rostoucí směrem do koruny.


V odstavci jak prorezat svestku pisete: Řez švestek doporučujeme provádět. Kdy stříhat aronie jednou jsem ji ostříhal a nerodila předtím bez stříhání byla pná. Z ovocných stromů pak hlavně třešně a švestky.


Podle zahradního kalendáře se tento řez se provádí v době kdy je strom ještě mladý a my . Všeobecně platí, že peckoviny a skořápkoviny řežeme v době, kdy již nehrozí žádné mrazy, nejlépe. Je třeba respektovat růst stromů: je-li strom mohutnější, provádíme řez později, zpravidla až. Totéž platí i pro meruňky, švestky a slivoně.


V době květu, raději po odkvětu se provádí řez výchovný od druhého roku po. U švestek si musíme zapamatovat, že na každém letorostu je koncový . Jenže švestky i jiné slivoně jsou sezónním zbožím, tak si těch knedlíků. U již plodících stromů musíme zalévat zejména v době, kdy rostou plody. Mezi slivoně řadíme švestky , pološvestky, slívy, renklódy a mirabelky.


I proto se vyplatí zmlazovací řez koruny, kdy dojde ke zkrácení větví starých cca až roky. Učinit bychom měli cca o až 1cm. V průběhu života ovocného stromu se provádějí tři druhy řezů.


Slivoně, tedy stromy rodu slivoní , zahrnují náš nejznámější druh slivoně – slivoň švestku nebo švestku domácí. Zpětné sesazení není možné, což platí i pro meruňky, slivoně a švestky. První roky provádíme výchovný řez.


U broskvoní je tomu jinak – řez se u nich provádí detailně těsně před květem a všechny . V tomto období provádíme řez výchovný a udržovací, přičemž stejně jako u. U slivoní můžeme zapěstovat buď korunu přirozenou, kdy na . Po odříznutí větví, řez natřete latexem. Na tom vašem stromě to je snadné, viz obrázek. Existují dvě základní pravidla pro řez peckovin.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky