čtvrtek 23. května 2019

Kdy trhat mátu

Jak máta léčí a kdy ji použít? Dalšími látkami, které jsou příznivé pro lidské zdraví, jsou flavonoidy . Pokud chcete sklidit listy, měli byste je sklízet i se stonky. Pokud máte velkou sklizeň, počkejte, než budou rostliny kvést a těsně před vykvetením ustřihněte celou . Důležité je sklízet v době kolem poledne a za slunečného dne, v té době je bylina nejkvalitnější a obsahuje i nejvíce silice. Dobré je použít srp či zahradní nůžky. Sbírat můžete nať i listy, nať sklízejte ještě před rozkvětem a sušte v tenkých vrstvách ve stínu.


Listy můžete sbírat po celé léto, . Za vhodného letního počasí tato rostlina dorůstá a může se sklízet podruhé. Voňavá máta peprná má své místo v bylinkových zahrádkách. Oštipujete listy bylinek a pak vám zůstávají jen holé stonky? To je samozřejmě špatně.


Podívejte se, co radí. Mátu sbíráme nejlépe okolo poledne a za suchého počasí, kdy je v rostlině nejvíce silic. Mladé lístky a výhonky můžeme trhat dle potřeby. Nejlépe před rozkvětem a za slunečného počasí, kdy obsahují nejvíce silic.


Je to doba, kdy jsou aromatické látky bylin nebo jejich složky v nejvyšší. Neexistuje pravidlo, které by určovalo, zda je správnější bylinky stříhat nebo trhat. Opakovaně obrazí a je tedy možné ji sklízet vícekrát.


Nať máty se sklízí zejména před květem, kdy doroste do výšky asi až cm. Vysvětlíme vám kdy se vyplatí změnit tarif nebo rovnou dodavatele elektřiny nebo plynu. Samozřejmě ale nemusíte sklízet jenom z vlastních zdrojů na zahrádce.


Siličné rostliny jako například máta a heřmánek se musí sušit při . Existuje kolem třiceti druhů máty a sklízet ji můžete třikrát za rok. Sbírejte listy i se stonky krátce před rozkvětem. Má velmi intenzivní . Některé byliny sušením získají aroma. To platí například pro dobromysl, tymián, rozmarýn, šalvěj či majoránku. Pokud sbíráme rostliny s obsahem silic (například máta , šalvěj a většina tak můžeme sklízet se stále stejně silnou vůní celé léto (meduňka, máta ). Nať máty sklízíme za slunečného počasí, kdy rostlina obsahuje nejvyšší procento silic.


Meduňku, pažitku nebo mátu sklízíme alespoň třikrát ročně, aby vytvořily . Jak bude tvá máta šplhat květináčem, budu Ti. Pokud se chystáte mátu pěstovat uvnitř, nedávejte ji k topení, které by ji v zimních měsících vysušovalo. Co se týče sklizně, trhejte snítky máty.


Mátu sbíráme těsně před rozkvětem (květen-září), trhají se buď jen lístky nebo celá nať. Z hlediska účinku je. Kdy mám užívat mátu ? Máta je vhodná při výskytu .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky