úterý 14. května 2019

Letní řez pnoucí růže

Ovocné stromy protřebují v červnu probírku plodů (aby je všechny zvládly vyživit) a v červenci letní řez (kvůli dostatku světla v korunách). U mnoha dřevin je otevřená koruna vhodnější, ale u jabloně jsou si z více . Druhé patro stromu zakládáme ve čtvrtém roce. Letní řez – je velmi důležitým řezem u všech jádrovin, tzn.


Pozdně letní neboli srpnový řez.

Z účelu pozdně letního řezu vyplývá, že je zbytečné v této době řezat bohatě plodící stromy s řídkými a dobře osvětlenými . V článku se věnujeme tomu, kdy a jak řezat jabloně a hrušně v létě. Neschází ani průprava řezem peckovin. Tento řez je vhodný pro starší nebo zanedbané stromy, protože provádíme řez celých větví a opět neodstraňujeme větší počet větví v jednom roce. Lze také odstraňit nadbytečné letorosty, nicméně tento řez se . Jabloně - ukázka letního řezu štíhlého vřetene jabloní.


Výklad a řez Jan Urbánek, Židlochovice.

Různé způsoby letních řezů, známé jako „loretův řez“, „dlouhý nebo střední letní řez“, se dnes provádějí již jen u přísně tvarovaných stromků na zahrádkách. Termín letního řezu závisí na klimatických podmínkách, výživě, . Je třeba respektovat růst stromů: je-li strom mohutnější, provádíme řez později, zpravidla až těsně před květem, nebo volíme letní řez v druhé polovině srpna. Jak správně provést letní řez ovocných stromů? Na sklonku léta je dobré se pustit zejména do prořezání broskví, meruněk, slivoní a švestek.


Pravda je ale taková, že pouhým střihem moc květních pupenu nepřibude. Doporučuji vám udělat „srnčí řez“ :) Vystřihněte celé letorosty, které tam mít nechcete, . U peckovin je vhodný právě jen . Odstranění čípků po letním řezu. Protože tento řez dosti oslabuje růst, dělá se zejména u bujně rostoucích . Po silném zmlazovacím řezu, strom silně vyvlčí.


Takže je nutný letní řez. Střih peckovin – meruňky, broskve. Proč řezat mladé stromky meruněk? Podle ročního období ( letní , zimní).

Mají totiž velkou ronivost mízy, takže je jejich řez vhodnější v brzkých letních měsících, vysvětluje botanik. Sestřihněte i vřes či hortenzie. Cílem letního řezu je zvýšení úrodnosti stromů a podpoření vybarvenosti . Výhony, které se zakracují mají „hokejkovitý“ tvar“, to znamená, .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky