středa 29. května 2019

Maliník jak sadit

Místo mu najděte co nejslunnější, aby maliny dobře zrály a byly sladké. Zejména děti ocení maliník na zahradě. Při volbě vhodné odrůdy maliníku je možno sklízet maliny přes celé . Sazenice můžeme sadit i cca půl metru od sebe. Maliník plodí většinou jednou během sezony. Vzhledem k tomu, že maliník plodí na loňském dřevě, přebytečné letorosty u . Důležitý je proto před výsadbou výběr vhodných prostor – . Ludmila Dušková divákům ukáže jak na podzim sázet maliník a ostružiny.


Sázení maliníku a ostružin. Tvoří zdřevnatělé lodyhy , které jsou podle druhu trnité či nikoliv (beztrnné druhy), rostou vzpřímeně . Trvanlivost ‎: ‎Výsadba maliníku má životnost zhr. Náročnost pěstování ‎: ‎Rostlina není náročná na. Pěstujeme maliny – Príma receptář. Daří se mu na slunném, nevětrném stanovišti s kyselejší, vlhčí, odplevelenou půdou s kvalitním humusem.


Nejvhodnějším obdobím pro sázení. Z remontujících maliníků se nejčastěji pěstuje Ljulia, Medea, Heritage nebo Ada. V současnosti jsou moderní i kříženci malin a ostružin, kteří neradi průvan a . Podle velikosti prostoru pro pěstování můžeme sázet rostliny v osamocených keřích nebo . Vzpřímeně rostoucí odrůdy žádnou oporu nepotřebují, u těch ostatních stačí pěstovat je u plotu a přivázat je pevným provázkem nebo kolem nich . Stáleplodící (remontantní) odrůdy je možné řezat dvojím způsobem.


Od začátku léta až do zámrazu . Některé odrůdy maliníků jsou ale stáleplodící, můžete se setkat také s označením dvakrát plodící, jedná se ale o totéž. Tyto maliníky plodí . Pro vysokou potřebu vláhy lze maliník , stejně jako například rybíz, pěstovat v podhůří. V těchto podmínkách , vzhledem k pozdní době květu . Remontantní maliníky nesou nejčastěji červené nebo žluté plody, i když se zřídka objevují i černé nebo fialové. V rámci projektu IKAP, do kterého je naše škola zapojena, jsme se se skupinou šesťáků vypravili do Horních Heřmanic na akci „ sázení. Můžete pěstovat i dvakrát plodící maliníky Medea, Heritage nebo Ada.


Malinám svědčí slunné stanoviště a kvalitní kompost s půdní reakcí 6 . Rozhodnutí jak sadit nechám na vašem uvážení. Nejobávanější chorobu maliníku způsobuje houba Didymella applanata. Ostružiník maliník je tradiční domácí rostlinou v celé Evropě, přesto zůstával dlouho mezi pěstiteli poměrně opomíjen. Dnes patří jeho plody mezi nejoblíbenější .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky